Potvrda dogovora o većim plaćama već u petak?

Autor: Jadranka Dozan , 11. rujan 2019. u 16:16
Foto: Getty Images

Računa se da će dogovor koji proračun na godišnjoj razini stoji oko 400 mil. kuna potvrditi Vlada.

Predstavnicima sindikata zaposlenih u javnom zdravstvu za jučerašnjeg je nastavka pregovora ponuđeno povećanje plaća za sedam posto. Vlada je time pristala na dogovor koji je resorni ministar parafirao prilikom potpisivanja Kolektivnog ugovora krajem srpnja, a koji joj tada nije bio prihvatljiv.

Ministar Milan Kujundžić sindikalcima je jučer poručio da "iznad toga ne može ići". Očekuje se da će se spomenuta ponuda danas  amenovati na užem kabinetu, a potom sutra na sjednici Vlade, no o njoj se treba očitovati i druga strana, jer su u međuvremenu i apetiti sindikata porasli. Ipak, čini se da je konačan dogovor na pomolu, tj. da će se u petak potvrditi izmjene Kolektivnog ugovora. "Ne mogu reći da smo zadovoljni, očekivali smo sada više, to prije što je Vlada od 1. kolovoza i uštedjela neke novce. Ali zato inzistiramo da tih 7% ide od 1. rujna", rekao je nakon sastanka Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Anica Prašnjak iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara kaže pak da je aktualna ponuda "kompromis kompromisa" te da su "ljudi očekivali i tražili 20 posto", ali kako slijede pregovori za osnovicu i temeljni kolektivni ugovor sve je još otvoreno. Nije sigurna da će dogovoreno povećanje zadržati zdravstvene radnike u Hrvatskoj, ali moglo bi, kaže,  biti "tračak nade da se mičemo s mrtve točke, da nas ne prešišaju Bugarska i Rumunjska". Dizanje plaća u javnom zdravstvu za 7% proračun bi trebalo stajati oko 400 milijuna kuna godišnje.

Kujundžić je uvjeren da će se za to naći i razumijevanja i sredstava. To je povećanje raspodijeljeno prema odgovornosti i složenosti posla i ne uklapa se u uranilovke koje se viđaju u drugim djelatnostima, kazao je. I dalje je otvoreno pitanje zahtjeva Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) za sklapanjem posebnog strukovnog kolektivnog ugovora.

Resorni ministar kaže kako za taj specifičan problem postoji nekoliko modela, a jedno od rješenja su i izmjene Zakona o plaćama. U HLS-u su naročito razočarani što ni u novom kolektivnom ugovoru nije riješena definicija prekovremenih sati, a čelnica HLS-a Renata Čulinović Čaić nezadovoljna je i zbog još uvijek neriješenog statusa liječnika u vezi prava na pregovaranje u sklopu granskog kolektivnog ugovora, zbog odredbe o reprezentativnosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close