Potrošena kvota za uvoz stranih građevinskih radnika

Autor: Marija Brnić , 25. kolovoz 2019. u 22:00
Majstori tesari, zidari, keramičari, vodoinstalateri, električari... popunili su kvote/Goran Kovačić/PIXSELL

Nema više dozvola za brijače, administratore ali ni za vozače autobusa, mesare i pekare te automehaničare.

Zbog apela poslodavaca da na domaćem tržištu nema radnika za ovu godinu Vlada je odobrila rekordnu kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca, posebno u turizmu, no i u jeku sezone najnoviji podaci MUP-a pokazuju da ona nije u cijelosti iskorištena.

Moguće je u 2019. izdavanje novih 55.100 dozvola, a do kraja prošlog tjedna gotovo četvrtina ih je ostala još neiskorištena. Izuzetak je građevinski sektor, u kojemu je od raspoloživih 19.800 dozvola iskorišteno već 17.555, a za preostalih 2245 već je u tijeku obrada značajno većeg broja pristiglih zahtjeva od raspoloživih, pa će se za koji dan u MUP-u naći u prilici da ispune dano obećanje Vlade o fleksibilnosti dođe li do situacije da se pojavi veći broj zahtjeva nego je bilo procijenjeno. U slučaju turizma to još nije slučaj, a s obzirom na to da je špica sezone već prošla, izgledno je da se postavljeni kvotni plafon neće probiti.

Nakon intervencije bivšeg ministra rada Marka Pavića broj dozvola za ovaj sektor podignut je za dodatnih 2000, na 18.611, a na raspolaganju je preostalo još 1163. U obradi je 800 zahtjeva, pa će i nakon toga ostati još slobodnih mjesta. Kriza u brodogradnji nakon sloma Uljanika i 3. maja rezultirala je i iskorištenošću samo polovice kvote za taj sektor, a u većini djelatnosti preostala je otprilike trećina predviđenih mjesta.

Izuzetak su poštanski poslovi u kojima su procjene potreba doživjele potpuni fijasko, budući da je od traženih 600 dozvola dosad ostvareno samo jedno zaposlenje. U zdravstvu je od mogućih 120 dozvola iskorišteno tek 20, a socijalnoj skrbi od 460 tek 78., dok u kulturi u kojoj i nije tražen velik broj dozvola, od 25 mjesta popunjena su tek tri. Ni u djelatnosti informatike nije iskazan velik interes za rad u Hrvatskoj, jer više od polovice dozvola još nije izdano. Slabo se koristi i kvota za strateške investicijske projekte koja je utvrđena prvi put ove godine, unatoč posve drugačijoj percepciji s terena na realizaciji najvećeg takvog projekta gradnje Pelješkog mosta.

Od mogućih 1500 iskorišteno je dosad tek 166 dozvola. Dosad su u samo dva zanimanja potrošene sve raspoložive dozvole – više nema mjesta uvozu brijača, te administratora baze podataka. Odobre li se ovaj tjedan zahtjevi koji su u obradi još će biti iskorištene kvote za većinu zanimanja u građevini. Potpuna iskorištenost kvote ovaj tjedan se očekuje i u poslovima mesara i pekara, vozača autobusa i motornih vozila, te automehaničara.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Da, čak ni iskusnim planskim ekonomistima (koji su teoriju izučili još u KPJ) nije lako procijeniti koliko će dogodine trebati mesara, poštara i adminstratora baze podataka. Trebati će zaposliti još činovnika, kako bi procjene ubuduće bile točnije.

New Report

Close