Potporu za srpanj zasad dobilo 18.000 radnika

Autor: Suzana Varošanec , 31. kolovoz 2021. u 22:00
Ministar Josip Aladrović/Željko Hladika/PIXSELL

Potporom je obuhvaćeno oko 4000 poslodavaca i 18.000 radnika.

Za program zadržavanja radnih mjesta za srpanj 2021., prema informaciji HZZ-a, zaprimljeno je 13.467 zahtjeva, te je s jučerašnjim danom isplaćeno 75.547.263 kuna, a potporom je obuhvaćeno oko 4000 poslodavaca i 18.000 radnika.

Obrada preostalih zahtjeva je u tijeku te se očekuje da će biti završena ovih dana. To su prvi pokazatelji mjere za očuvanje radnih mjesta nakon srpanjskih izmjena po kojima se može odobriti korištenje 100% potpore za taj mjesec za sve radnike za koje poslodavac traži potporu pod uvjetom da 70% i više radnika za koje potporu traži ima EU digitalnu Covid potvrdu, a u suprotnom slučaju proporcionalno, tj. jednako postotku udjela ovih potvrda od ukupnog iznosa potpore.

Mjera s ciljem zadržavanja radnika u djelatnostima kojima je zbog posebnih okolnosti narušena gospodarska aktivnost za srpanj je za poslodavce iz najugroženijih sektora poput prijevoza i skladištenja, pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića, organizacije kulturnih, poslovnih i sportskih događanja.

Do ovih izmjena Vlada je za očuvanje radnih mjesta – za oko 120.000 poslodavaca i blizu 700.000 radnika, izdvojila oko 12 milijardi kuna, no ukupan iznos s otpisima doprinosa penje se na 17 milijardi.

Sukladno popuštanju mjera ovisno o epidemiološkoj situaciji i otvaranju gospodarstva očekuje se Vladina odluka o smanjenju državnih potpora sektorima koji su u sezoni ostvarili dobre rezultate pa mogu nastaviti sami, uz zadržavanje radnih mjesta i poslovne supstance.

Prema najavi ministra rada Josipa Aladrovića, s potporama će Vlada nastaviti onima kojima su i dalje prijeko potrebne. U tijeku su konzultacije sa socijalnim partnerima i očekuje se da će do kraja tjedna biti poznato na koje će se sektore odnositi odluke o potporama.

Čini se da su i dalje najizloženiji oni vezani za izrazito velika okupljanja, organizatori sportskih, kulturnih događaja, event industrija i putničke agencije.

Komentirajte prvi

New Report

Close