Najveća novost u novom krugu korona-mjera: Potpore do 4000 kuna i direktorima u tvrtkama s do 10 radnika, dobavljačima…

Autor: Marija Brnić , 07. prosinac 2020. u 07:01
Foto: IGOR KRALJ/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić prošli tjedan najavio je da će se refundiranjem obuhvatiti zakup poslovnoga prostora, račune za struju, vodu, plin i toplinarstvo, naknade za HRT i ZAMP, spomeničku rentu, moguće i telefoniju i internet.

Poduzetnici koji koriste mjeru za očuvanje radnih mjesta zbog otežanog poslovanja uslijed pandemije koronavirusa, od petka mogu podnositi zahtjeve po novim kriterijima, koji su usklađeni s prošlotjednom odlukom Vlade o proširenju obuhvata i na ugostitelje, teretane i priređivače igara na sreću, kojima je Stožer za civilnu zaštitu naložio prekid rada sve do 21. prosinca.

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) odobrilo je i da dodatno ovu mjeru mogu koristiti još i svi dobavljači koji su pogođeni spomenutom odlukom Stožera, kao i izdavači knjiga i povremenih publikacija, a novina je i da će se pokrivanje plaće do četiri tisuće kuna neto uvećano za davanja omogućiti i za direktore i prokuriste u tvrtkama s manje od deset zaposlenih.

Poslodavcima koji su već predali zahtjeve za potporu za studeni, HZZ ostavlja mogućnost procjene koji uvjeti mjere su za njega povoljniji, a poslodavci kojima je prije ovog korigiranja kriterija odbijen zahtjev za studeni imaju pravo podnijeti novi, odnosno dopuniti zahtjev u skladu s novim odredbama.

Ono što je i najveća novost u ovom krugu korona-mjera, a to je pokrivanje dijela ili svih fiksnih troškova poslodavcima koji su obuhvaćeni zadnjim odlukama Stožera, još se utvrđuje u Ministarstvu financija pa će detalji o tome za što će sve biti moguće dobiti nadoknadu od države i u kojem postotku će se on obračunavati biti poznati idućih dana.

Ministar financija Zdravko Marić prošli tjedan najavio je da će se refundiranjem obuhvatiti zakup poslovnoga prostora, račune za struju, vodu, plin i toplinarstvo, naknade za HRT i ZAMP, spomeničku rentu, moguće i telefoniju i internet.

HZZ će, kako je objavljeno nakon sjednice Upravnog vijeća, formalno obavljati isplate i tih potpora, no same prijave troškova podnosit će se i odobravati u Poreznoj upravi Ministarstva financija, koja će sve upute poslodavcima objaviti na svojim internetskim stranicama.

Komentirajte prvi

New Report

Close