Potpisan ugovor o 101 mil. eura iz EU za LNG

Autor: Darko Bičak , 18. prosinac 2017. u 22:00
Povjerenik EU za energetiku Miguel Arias Canete

Projekt će koštati 383,6 milijuna eura, a trećinu iznosa osigurava Bruxelles.

Kao što je već prije bilo najavljivano, Europska unija će uložiti 101,4 milijuna eura u izgradnju plutajućeg terminala za ukapljeni plin na Krku, a o čemu je jučer u Bruxellesu potpisan i ugovor. Europski novac, iz Instrumenta za povezivanje Europe – CIF, čini oko trećine ukupne cijene projekta procijenjenog na 383,6 milijuna eura, a potpora je finiširana na marginama zasjedanja Vijeća ministara energetike te u prisutnosti povjerenika za klimatsku i energetsku politiku EU Miguela Ariasa Ca?etea i ministara energetike Hrvatske i Mađarske.

Povjerenik Ca?ete istaknuo je da i ovaj sporazum pokazuje da je energetska unija stvarnost na terenu. 

"Izgrađujemo veze koje nedostaju u energetskoj infrastrukturi, ujedinjujemo tržišta i poboljšavamo sigurnost opskrbe. Ovim će se ulaganjem omogućiti opskrba Hrvatske i Mađarske prirodnim plinom, ali i pojačati diverzifikacija izvora energije u srednjoj i jugoistočnoj Europi te dati gospodarski poticaj cijeloj regiji", kazao je Ca?ete.

LNG terminal na Krku bi trebao imati kapacitet od najmanje dvije milijarde kubnih metara plina godišnje, s mogućnošću povećanja kapaciteta. Prvi plin bi mogao biti isporučen kupcima već početkom 2020. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close