Potpisan sporazum o suradnji između HUP-a i Hrvatske zajednice za Down sindrom

Autor: Poslovni.hr , 01. veljača 2024. u 19:00
Foto: HUP

Glavni ciljevi suradnje su stvaranje inkluzivnog okruženja i poticanje zapošljavanja osoba sa sindromom Down

Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska zajednica za Down sindrom svečano su potpisale sporazum o suradnji s ciljem poticanja zapošljavanja osoba sa sindromom Down. Ovaj važan korak ima za cilj podići svijest poslodavaca i šire društvene zajednice o potrebama i mogućnostima osoba sa sindromom Down te promicanje programa inkluzije u radnom okruženju.

Sporazum predstavlja predanost obiju strana u stvaranju poticajne okoline koja potiče ravnopravnost i pruža jednake mogućnosti za sve. Kroz suradnju s Hrvatskom zajednicom za Down sindrom, Hrvatska udruga poslodavaca želi postati pokretač promjena u društvu, potičući integraciju osoba sa sindromom Down u radne zajednice diljem zemlje.

“U Republici Hrvatskoj trenutno 11 osoba s Down sindromom ima zaključen ugovor o radu, dok potrebu za zapošljavanjem trenutno iskazuje 20 do 30 osoba odgovarajućih kvalifikacija. Više od 70% trenutno zaposlenih osoba sa sindromom Down je zaposleno u privatnom sektoru, stoga ističemo potrebu za poticanjem većeg u javnom sektoru”, zaključila je mr.sc. Dinka Vuković, dipl. ing., predsjednica Hrvatske zajednice za Down sindrom.

Ovim sporazumom, obje strane se obvezuju na zajedničko promicanje svijesti o važnosti inkluzivnog zapošljavanja putem različitih inicijativa, edukacija i događanja. Plan je podržati programe obuke poslodavaca kako bi stvorili poticajno okruženje za rad, prilagođeno potrebama osoba sa sindromom Down.

“Hrvatska udruga poslodavaca će kroz ovu suradnju zastupati zajedničke interese poglavito usmjerene na izradu kvalitetnijeg zakonodavnog okvira koji bi poticao i olakšao zapošljavanje osoba sa sindromom Down. Vjerujemo kako će ova suradnja rezultirati stvaranjem održivih modela inkluzivnog zapošljavanja te će pridonijeti izgradnji društva koje cijeni različitosti i pruža prilike svim svojim građanima”, istaknula je Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Komentirajte prvi

New Report

Close