Potpis šefa Fonda deblokira projekt države i Šibenika

Autor: Suzana Varošanec , 13. siječanj 2020. u 22:00
Željko Burić/Duško Jaramaz/PIXSELL

Prošlotjedno imenovanje Siniše Kukića lišava ‘paralize’ proces zbog kojeg su iz Krešimirovog grada urgirali i kod premijera.

Ogroman je interes među potencijalnim investitorima čiji upiti stižu sa svih kontinenata za mega-projekt radi kojega je osnovano i novo državno-gradsko mješovito poduzeće Batižele, u kojem Grad Šibenik ima dvije trećine udjela, dok država drži jednu trećinu.

Radi se o projektu valorizacije više od 200.000 četvornih metara uz more bivše Tvornice elektroda i ferolegura u Šibeniku, s privođenjem prostora novim funkcijama, kroz 'miks' stambeno-poslovne, turističke i rekreativne namjene, koji je zbog određenih razloga dospio u blokadu. 

Zastoj procesa
Iako se investitori za njega stalno raspituju, kada bi mogao biti objavljen obvezujući poziv za iskazivanje interesa, nije se ni okvirno moglo reći zadnjih mjeseci, koliko traje zastoj procesa, jer je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nakon smjene direktora Dubravka Ponoša u tom razdoblju imao tek vršitelja dužnosti. Prošlotjednom odlukom Vlade o imenovanju novoga direktora Fonda stvari bi se trebale intenzivirati.

Na tu je funkciju imenovan Siniša Kukić, i stoga rastu očekivanja gradonačelnika Šibenika Željka Burića glede nastavka procesa, a on pojašnjava i zašto je čelnik Fonda postao ključan za taj razvojni projekt na 200 tisuća m2.   "Kako bi se završio proces dokapitalizacije Batižele, sazvala skupština i provela procedura vezano za potpisivanje društvenog ugovara, još se samo čeka potpis Fonda. Imenovanjem novog čelnog čovjeka Fonda, očekujem da će se procedura brzo nastaviti", kaže Burić.

Iznosi i da je prošlog petka Grad Šibenik uputio dopis predsjedniku Upravnog vijeća Fonda, a isti je poslan i premijeru. Prema Buriću, potpisivanje ugovora o pristupanju dokapitalizaciji od strane Fonda zadnji je uvjet za sklapanje društvenog ugovora, nakon čega slijedi javni poziv investitorima. Potpisali su ga Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo financija, Hrvatske vode i Carinska uprava, pretvarajući vlastita potraživanja u udjele u tvrtki Batižele, a čeka se na potpisivanje od strane Fonda koji je vlasnik 8% udjela te se vodi kao vjerovnik kojem Grad Šibenik duguje 28 mil. kn po osnovu pozajmice za sanaciju zemljišta TEF-a.  

Grant Svjetske banke 
"Mogu reći da nema kontinenta s kojeg nisu stizali upiti potencijalnih investitora. Sama činjenica da se o tome priča za nas je vrlo ohrabrujuća, a preko Svjetske banke osiguran je grant koji modelira mogućnosti na tom području, uvažavajući ambicije lokalne samouprave, jer Grad Šibenik želi tako razviti novu gradsku četvrt, s 40 posto javnih funkcija. Istodobno bilo bi to i praktički konačno rješavanje stare gradske jezgre", navodi Burić pojašnjavajući da uz sve probleme koje stare gradske jezgre inače imaju u smislu valorizacije prostora i čuvanja ljudi, Grad Šibenik ima i taj specifični problem što je njegova stara gradska jezgra – periferija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close