Poticaji za ratarstvo u Starogradskom polju

Autor: Poslovni dnevnik , 09. siječanj 2022. u 22:00
Foto: /T. Miletić/PIXSELL

Program potpore bit će poticaj lokalnim poljoprivrednicima da nastave ili započnu proizvodnju u Starogradskom polju.

O unapređenju i revitalizaciji poljoprivredne proizvodnje na Hvaru s naglaskom na potencijal Starogradskog polja, koje čini 15 posto poljoprivredno iskoristivog zemljišta otoka, a koristi se samo 17 posto, ministrica poljoprivrede Marija Vučković razgovarala je u subotu s lokalnim političarima.

Ministrica Vučković dogovorila je konkretne aktivnosti i najavila da će se već sljedeći tjedan u e-savjetovanju naći prvi program potpore male vrijednosti za restauraciju poljoprivrede na poljoprivrednom zemljištu koje je istovremeno zaštićeno kulturno dobro.

Program potpore bit će poticaj lokalnim poljoprivrednicima da nastave ili započnu proizvodnju u Starogradskom polju, a bit će moguće financiranje geodetskih elaborata zbog usitnjenosti parcela, nabave odgovarajuće mehanizacije, posebne obrade tla, promjene namjene s obzirom na oštećenja, sadnje na zapuštenim površinama itd.

Predstavljene su aktualne mogućnosti navodnjavanja iz Programa ruralnog razvoja te one predviđene u budućem Strateškom planu ZPP 2023.-2027. Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu pružit će stručnu potporu u izradi i realizaciji akcijskog plana za unapređenje uzgoja lavande jer se 40 posto lavande sadi upravo na Hvaru.

Komentirajte prvi

New Report

Close