‘Potezi Vlade jasno pokazuju kako Vlada baš ne vlada situacijom’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. veljača 2013. u 15:11
Martina Dalić (Foto: Patrik Maček/PIXSELL)

Za Dalić je teško shvatljiva i odluka da se administrativnom mjerom ukine pravo ugovaranja visine minusa po tekućem računu.

Vlada ne zna kako ostvariti gospodarski rast, ocijenio je danas HDZ pozivajući vladajuće da izrade trogodišnji plan gospodarskog rasta s preciznim mjerama za stabilizaciju proračuna i zaustavljanje pada gospodarstva.

"Najava smanjivanja plaća u državnoj službi, dva mjeseca nakon što je počela fiskalna godina, pokazuje kako postoje veliki problemi u izvršavanju proračuna", rekla je HDZ-ova zastupnica Martina Dalić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru komentirajući odluku o smanjenju bruto plaće za tri posto. Mišljenja je kako način na koji se takva odluka donosi pokazuje da postoje veliki problemi u izvršavanju proračuna i u stabilnosti javnih finacija.

"Takvi potezi Vlade jasno pokazuju kako Vlada baš ne vlada situacijom", poručila je. Najavljeni rebalans, ocijenila je, neće stabilizirati javne financije ako ne bude praćen trogodišnjim jasnim programom gospodarskog rasta s preciziranim mjerama za stabilizaciju proračuna i zaustavljanje pada gospodarstva.

Za Dalić je teško shvatljiva i odluka da se administrativnom mjerom ukine pravo ugovaranja visine minusa po tekućem računu. "Ne razumijem smisao i potrebu vlade za takvim odlukama jer živimo u tržišnom gospodarstvu u kojem postoji sloboda ugovaranja i sloboda uspostavljanja poslovnih odnosa", kazala je. Zapitala se i zašto primjerice nekome tko je više godina uredan klijent banke ograničiti pravo na minus po tekućem računu viši od njegove plaće.

Odbacujući optužbe vladajućih kako su zatekli državu u katastrofalnom stanju, Dalić je ustvrdila kako je premijer Zoran Milanović vlast preuzeo prije više od godinu dana te je stoga njegov argument pozivanja na prethodnike iscrpljen i promašen. "Sadašnja Vlada je zatekla situaciju u kojoj je bio zaustavljen pad gospodarstva, u kojoj je bio zaustavljen rast nezaposlenih, a ostavljene su im i osnove na kojima je trebalo nastaviti graditi oporavak hrvatskog gospodarstva", poručila je.

Prozivajući vladajuće zbog, kako je rekao, vođenja države u pogrešnom smijeru, Domagoj Milošević ih je pozvao da, ako već ne slušaju oporbu, angažiraju hrvatske ili strane stručnjake.

Komentirajte prvi

New Report

Close