Potez koji im se definitivno isplatio: ‘Računi su nam se jako smanjili…’

Autor: Poslovni.hr , 28. kolovoz 2020. u 09:37
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

‘Sad je toplina zatvorena u kući i to je skroz novi objekt.’

Obitelj Badovinac 2016. godine svoj je spas pronašla u natječaju koji je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U razgovoru s Jelenom Badovinac, redakcija 24 sata doznala je koliki je učinak energetska obnova kuće imala na njihove režije.

– Naša je kuća sagrađena 1965. godine i tijekom 80-ih godina stavljena je fasada od 5 cm, što, naravno, nije bilo dovoljno. Nasreću, uspjeli smo dobiti maksimalni iznos subvencije i kompletno smo promijenili stolariju i fasadu – objašnjava sugovornica i prisjeća se kako je sve počelo.

– Za natječaj smo saznali preko medija pa smo se odlučili prijaviti. Prikupili smo sve potrebne dokumente, proveli legalizaciju te utvrdili da kuća spada pod objekt C kategorije, što je zadovoljavalo jedan od kriterija natječaja. Ipak, moram naglasiti da je prije apliciranja na natječaj, ipak potrebno imati određeni novčani iznos – kaže sugovornica, ali dodaje da su uz pomoć subvencije od 60.000 kuna ipak dobili mnogo više nego da su obnovu radili samostalno.

– To je bila vrlo dobra odluka jer su sve prostorije u kući znatno toplije, a troškovi plinskog etažnog grijanja mnogo su manji. Sad je toplina zatvorena u kući i to je skroz novi objekt. Da smo sami išli u obnovu, to definitivno ne bi bilo na ovoj razini, stavili bismo fasadu debljine 10 cm, a uz pomoć subvencija dobili smo 15 cm – objašnjava Badovinac i poručuje svima koji razmišljaju o prijavi da to svakako učine jer je to potez koji se dugoročno itekako isplati.

Komentirajte prvi

New Report

Close