Postupno se pokreće proizvodnja riječke rafinerije

Autor: Poslovni dnevnik , 17. travanj 2024. u 22:00
Foto: GORAN KOVAčIć/PIXSELL

Remont je bio nužan i planiran iz više razloga, ponajprije zbog zakonskih obveza.

Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.

Tijekom 40 milijuna eura vrijednog remonta odrađene su brojne aktivnosti, poput čišćenja i pregleda više od 800 komada opreme u cijeloj rafineriji, kao i zamjena oko 40 komada najkritičnije opreme.

Remont je bio nužan i planiran iz više razloga, ponajprije zbog zakonskih obveza. Naime, zadnji redovni odrađen je 2019. Drugi važan razlog su radovi koji će omogućiti neprekidan rad rafinerije u idućem razdoblju.

Provedeno je i osam investicijskih projekata vrijednih više od 60 mil. eura. Najvažniji su nadogradnja postrojenja za atmosfersku destilaciju te zamjena četiri postojeće kondenzacijske turbine s elektromotorima i opremljenim sustavom frekvencijskog pogona.

Operativni direktor Rafinerija i marketinga Ine Goran Pleše ističe da je zahvaljujući pravodobno planiranim aktivnostima Ina osigurala dovoljne količine naftnih derivata s mediteranskog tržišta tijekom kompletnog razdoblja zastoja rafinerije.

Komentirajte prvi

New Report

Close