Postoji rješenje za manjak radne snage? ‘Prag treba podignuti na 30.000 kuna’

Autor: Poslovni.hr , 06. svibanj 2022. u 09:28
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zakonom je regulirana i minimalna satnica,.

Poslodavci ističu da je prag prihoda nakon kojeg se gubi porezna olakšica prenizak te da bi se njegovim podizanjem studenti potaknuli na veći radni angažman. Stoga predlažu da se prag podigne na 30.000 kuna, uz drugačiji tretman ako porezni obveznik (roditelj) ima više djece.

Kako piše tportal, inicijativu HUP-a podržava i predsjednik Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić te smatra da bi se većim angažmanom studenata u sezonskim poslovima u turizmu smanjila potreba za stranom radnom snagom.

‘Predložili smo Vladi da se neoporeziva granica primitaka za uzdržavane članove podigne na 30.000 kuna. Smatramo da bi se na taj način aktivirao značajan broj ljudi na tržištu rada’, poručuje Ostojić.

Rad studenata reguliran je Zakonom o obavljanju studentskih poslova, a na snazi je od studenog 2018. godine.

Studenti se zapošljavaju preko ovlaštenih posrednika, a to mogu biti studentski centri ili visoka učilišta koja imaju centar za studentski standard, pod uvjetom da su od Ministarstva znanosti i visokog obrazovanja dobili odobrenje za obavljanje poslova posredovanja.

Zakonom je regulirana i minimalna satnica, koja se izračunava tako da se iznos minimalne bruto plaće podijeli sa 160. Satnica se usklađuje jednom godišnje, a za 2022. godinu iznosi 29,30 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close