Poštar krao covid dodatke HZMO-a, invalidnine, naknade tvrtki…

Autor: Poslovni.hr , 23. ožujak 2024. u 11:00
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kako bi prikrio krađu novca, navodi se u optužnici, lažirao je potpise primatelja na potvrdama.

Protiv 39-godišnjeg bivšeg poštara iz Karlovca podignuta je optužnica koja ga tereti za krađu covid dodataka, invalidnina i gotovinskih isplata Hrvatskih željeznica. Ukupno je optužen za pronevjeru oko 9.300 eura što on negira.

Tužiteljstvo tvrdi da je tijekom travnja 2021. za sebe zadržao 119 eura i 53 eura što ih je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) isplatio za dvoje umirovljenika. Zatim je, sumnja se, uzeo još 119 eura invalidnine za jednu gospođu.

Što je još krao?

U istom mjesecu zadržao je i 80-ak eura covid dodatka još jedne umirovljenice, pa još jednom isti iznos za jednog umirovljenika. Pronevjera je, prema optužnici, bilo još.

Tijekom svibnja 2021. nije gospođi koja ja radila u Hrvatskim željeznicama odnio njezinih 4.256 eura. Radilo se o naknadi koju joj je tvrtka isplatila, piše N1.

Krivotvorio potpise

Kako bi prikrio krađu novca, navodi se u optužnici, lažirao je potpise primatelja na potvrdama. Bez znanja svih tih ljudi stavio je njihove potpise, te je na taj način proizlazilo da su oni sve iznose primili.

Potvrde je vratio u HZMO, Centar za socijalnu skrb Karlovac, te Hrvatske željeznice. Zbog toga je osim za pronevjeru optužen i za krivotvorenje isprava. Iako zakon predviđa do pet godina zatvora tužiteljstvo u optužnici predlaže da se bivšem poštaru izrekne uvjetna osuda od 11 mjeseci zatvora uz rok kušnje od četiri godine.

Poštar: Nisam kriv

On je u svojoj obrani tijekom istrage naveo kako je pet godina potpisivao te ljude na potvrde o primitku novca jer su oni stari.

“To je i uputa pošte jer inače ne bismo stizali obaviti sav posao. To su radili i drugi poštari. Ja sam se u travnju 2021. počeo buniti jer su nam davali previše posla. Zato jedan dan jednostavno više nisam došao raditi, pa su mi dali otkaz. Inače, i drugi kolege su potpisivali ljude kojima su nosili novac”, rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close