Pošta za najvažniju investiciju uzela kredit od 155 milijuna kuna

Autor: Tomislav Pili , 28. studeni 2017. u 08:03
Tamara Perko (HBOR), Tomislav Vuić (HPB) i Ivan Čulo (Hrvatska pošta)/Patrik Macek/PIXSELL

Kompleks blizu zagrebačke zračne luke ukupno vrijedi 345 mil. kuna, a ovaj novac je za dovršetak 1. faze gradnje.

Hrvatska pošta (HP) u ponedjeljak je s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) te Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) zaključila ugovor o kreditu "teškom" 155 milijuna kuna koji će biti iskorišten za najvažniju investiciju u novijoj povijesti pošte.

Ugovor su u ponedjeljak u sjedištu HPB-a potpisali predsjednik Uprave HP-a Ivan Čulo te čelnici HBOR-a i HPB-a, Tamara Perko i Tomislav Vuić. Kredit će se iskoristiti za dovršetak prve faze gradnje novog sortirnog centra koji pošta već šest mjeseci gradi blizu Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman. U prvoj fazi u idućih 18 mjeseci izgradit će se sam sortirni centar na 32.000 četvornih metara, a u drugoj fazi kreće gradnja upravne zgrade.

Investicija je ukupno vrijedna 345 milijuna kuna, od čega u prvoj fazi 188 milijuna kuna. Kako je pojasnio Ivan Čulo, HP je dio novca osigurao iz vlastitih sredstava, a radi se o 62 milijuna kuna koji su uloženi u novi sustav sortiranja pismovnih pošiljaka koji će biti pušten u rad kroz desetak dana. Uskoro kreće i nabava sustava za sortiranje paketnih pošiljki. Pregovori o kreditu trajali su nekoliko mjeseci, istaknuo je Čulo.

 

2,5 posto

iznosi kamatna stopa uz rok otplate od 10 godina

"Ovaj kredit rezultat je najboljih uvjeta koje smo mogli dobiti na tržištu", istaknuo je šef pošte. Dodao je da je rok otplate kredita 10 godina uz poček od dvije godine dok je kamatna stopa 2,5 posto godišnje. U razgovoru za Poslovni dnevnik Čulo je otkrio da će sličan model financiranja – dio vlastitih sredstava, a većina iz kredita – primijeniti i za drugu fazu ovoga projekta. HBOR i HPB u ovom kreditu sudjeluju u skladu s programom kreditiranja po modelu podjele rizika što znači da su svaki odobrili po 77,5 milijuna kuna plasmana.

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko istaknula je kako ta institucija podržava projekte u infrastrukturu kako bi se potaknuo razvoj Hrvatske. "Realizacijom ove investicije HP će ostvariti značajne uštede uz visoku razinu efikasnosti", naglasila je Perko dodavši kako HP drži 81 posto tržišta. Prvi čovjek HPB-a Tomislav Vuić smatra kako se radi o značajnom kreditu za tu banku, kako zbog iznosa, tako i zbog činjenice da se radi o HP-u. "Ugovor nas veseli i zbog značaja koji ovako veliki projekti imaju za naše gospodarstvo jer i drugima omogućavaju posao i, nadamo se, povećanje zaposlenosti", zaključio je Vuić. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Zelio bih se zahvaliti HP na brzoj dostavi pisma, za udaljenost od cca 100km cak 11 dana, svaka cast.

Nadajmo se da nećemo ostati bez HP. Opseg usluga i uspoređivanje GLS -a sa HP-om je dosta šaljivo. Poštanske usluge su vrlo važan segment usluga za poslovanje unutar RH a još više u međunarodnom prometu.

Badava vam sortirni centar dok imate nepismene i nesposobne “managere” koji nisu u stanju jedan ugovor za dostavu paketa odraditi. GLS je to odradio za čas posla… Naša pošta će nositi pisma na otoke za 3.40kn ili pakete iz Kine za 4.5kn, a šlag će pobrati ostali dostavljači. Pošta se bavi prodajom lampiona u poslovnicama umjesto da se svakog poslovnog klijenta na šalteru upita treba li mu kakva “ozbiljnija” usluga… Na žalost, uskoro ćemo ostati i bez Hrvatske Pošte…

New Report

Close