Pošta od prodaje imovine očekuje više od 13 milijuna eura

Autor: Suzana Varošanec , 30. ožujak 2015. u 08:17
Prodaje se i poslovna zgrada u središtu Šibenika/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Hrvatska pošta na javnom natječaju prodaje poslovne prostore, stanove, zemljište, te više poslovnih zgrada i odmaralište u Sukošanu.

Hrvatska pošta na javnom natječaju prodaje 36 nekretnina ukupne procijenjene vrijednosti oko 13 milijuna eura.

Riječ je o  različitim tipovima nekretnina, a svima je zajedničko što nisu adekvatni za poslovanje. Tvrde tako u HP, a kupce traže za nekretnine diljem zemlje, i to za poslovne prostore, stanove i zemljišta, ali ponovo i za odmaralište u Sukošanu procijenjeno na 2,8 milijuna eura, te poslovne zgrade u središtu Rijeke i Šibenika, te na Pilama u  Dubrovniku. Riječka je procijenjena na 5 milijuna eura, šibenska na 1,4 mil. eura, a poštanska palača u Dubrovniku za početnih 2 mil. eura.

Navedene četiri nekretnine jako su vrijedne lokacijski i prostorno za neke druge potencijalne biznise, no za poštanski, nažalost, nisu, navode u  HP.  Kako tvrde, velike nekretnine poput one u Dubrovniku ili Šibeniku danas naprosto nisu adekvatne za poštanski biznis "koji zahtijeva prostor za logistiku koju čine kamioni, caddyji i mopedi, kao i prostorije za poštansko poslovanje". Poštanska palača u Dubrovniku sada je prazna, a lani je izmješten posljednji dio poslovanja. I što se tiče nekretnine na riječkom Korzu utvrđeno je kako bi je bolje bilo aktivirati prodajom, no hoće li ona biti potpuna ili djelomična, pokazat će interes tržišta.

Nekretnina u Imotskom jedina je koja se prodaje na ovom popisu, a da je u suvlasništvu s HT-om. Naime, HP u svojem vlasništvu broji više od 800 nekretnina, a posljednjih godina, s HT-om rješavani su imovinsko-pravni odnosi nad nekretninama koje su bile u zajedničkom vlasništvu još iz vremena dok su te dvije tvrtke bile jedna – HPT. Uz niz aktivnosti, kao i  izradu vlastitog registra nekretnina, donijeta je i strategija aktivacije neaktivnih nekretnina prema kojoj, doznajemo, na jesen kane na prodaju ponuditi i suvlasničke dijelove u određenim nekretninama. 

Natječaj

Bez roka, ponude do 15. u mjesecu

Hrvatska pošta slijedom Strategije za razdoblje od 2013. do 2018. provodi aktivnosti vezane uz nekretnine, a kvalitetno upravljanje nekretninama jedan je od strateških ciljeva. I DUUDI je u strategiji upravljanja državnom imovinom propisao da se neaktivne nekretnine trebaju monetizirati, a natječaj je dio toga. Poručuju to iz HP, dodajući da će natječaj biti otvoren dok se nekretnine ne prodaju, ili dok Uprava društva ne odluči da će se on zatvoriti. Ponude se podnose do svakog 15. u mjesecu.  

Komentirajte prvi

New Report

Close