Poslovni dnevnik organizira konferenciju Croatia Waste Expo 2015.

Autor: Poslovni.hr , 05. siječanj 2015. u 12:40
Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Hrvatska je na pola puta prema uvođenju integriranog sustava gospodarenja otpadom.

Hrvatska je na pola puta prema uvođenju integriranog sustava gospodarenja otpadom. Riječ je o velikoj i kompleksnoj reformi tijekom koje će trebati savladati velike tehnološke, organizacijske, pa i psihološke izazove. Od sustava primarne selekcije komunalnog otpada, preko stvaranja efikasne infrastrukture za njegovo prikupljanje i manipulaciju, do uspostave centara gospodarenja otpadom, obrade otpada i plasmana na tržište sekundarnih sirovina, svi ti dijelovi sustava trebali bi doprinijeti tome da Hrvatska do 2020. ostvari svoj cilj o 50 posto odvojeno prikupljenog papira, plastike i metala.

Iako su ti ciljevi nominalno državni, sama provedba ovih mjera aktivne politike prepuštena je prvenstveno jedinicama lokalne samouprave koje samostalno ili putem svojih komunalnih tvrtki provode nužne investicije i mjere. U protekle 2,5 godine iz tih izvora u projekte vezane za gospodarenje otpadom uloženo je više od pola milijarde kuna, a taj iznos biti će i višestruko veći, prvenstveno zahvaljujući velikim ulaganjima u projekte gradnje županijskih i regionalnih centara gospodarenja otpadom.

Iskustva iz stranih država pokazuju kako je novac važan, ali ne i jedini preduvjet stvaranja integriranog sustava gospodarenja otpadom. Da bi Hrvatska ostvarila svoje ciljeve, bit će nužno uložiti velike napore u stvaranje povoljnog regulativnog okvira, definiranje novih proizvoda i usluga, uvođenje međunarodno najboljih poslovnih praksi i standarda te uspostavu kvalitetne komunikacije sa širom javnošću.

Croatian Waste Expo je stručna konferencijsko-sajamska manifestacija posvećena problematici gospodarenja otpadom u Hrvatskoj koju organizira Poslovi dnevnik. Smisao konferencije je da posluži kao mjesto okupljanja i savjetovanja svih bitnih dionika u ovom sektoru – predstavnika komunalnih poduzeća, čelnika lokalne samouprave, proizvođača opreme, te državnih institucija.  Konferencija se sastoji od više tematskih cjelina i zamišljena je kao poludnevni program panel diskusija, Q&A sesija i stručnih prezentacija. Croatia Waste Expo 2015. održat će se 18. ožujka 2015. u  Maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

Koje će teme biti obrađene?

Konferencija će se sastojati od dvije panel diskusije, svaka u trajanju od 45 minuta, nakon kojih slijede sesije 'Pitanja i odgovori' u trajanju od 40 minuta.

PANEL DISKUSIJA Primarna selekcija – više od raznobojnih kanti

Primarna selekcija komunalnog otpada srce je integriranog sustava gospodarenja otpadom, ali i njegov najkompleksniji dio. U zadnjih godinu i pol dana u tom je segmentu napravljen značajan napredak – prema podacima MZOIP-a gotovo 80% građana koji žive u 396 gradova i općina trenutno ima pristup nekom obliku razvrstavanja otpada. Ipak, iza tih pozitivnih brojki skriva se i mnogo problema, od infrastrukturnih preko organizacijskih do komercijalnih. Kako osigurati izdvojeno prikupljanje u gusto naseljenim urbanim sredinama? Tko će kontrolirati i kažnjavati neodgovorne građane? Koji su najbolji modeli za odvojeno prikupljanje biokomponente? Kako ustrojiti održiv sustav naplate po volumenu? Kako komunicirati s građanima i motivirati ih? Uz sudionike MZOIP, FZOEU, komunalna poduzeća, predstavnike lokalne samouprave otkrit ćete odgovore na aktualna pitanja i upoznati problematiku.

PANEL DISKUSIJA Ususret centrima gospodarenja otpada

ŽCGO Marišćina prvi je od 13 sličnih centara koji će biti uspostavljeni diljem Hrvatske. Radi se o ključnim objektima u uspostavi integriranog sustava gospodarenja otpadom, no oko čijeg poslovanja u široj i stručnoj javnosti postoji mnogo nedoumica. Vlada je nedavno donijela izmjene i dopune Plana gospodarenja otpadom RH kojima je uvedena nova regulativa vezana za investicije u ove objekte, te njihovo poslovanje, no i o ovim temama će se i dalje voditi  rasprava. Zašto nije dopuštena konkurencija među centrima? Mogu li jedinice lokalne samouprave utjecati na odabir tehnologija u centrima? Postoji li tržište za RDF i SDF? Što sa zemljopisno izdvojenim lokacijama odakle cijena transporta nadmašuje vrijednost sirovina iz otpada? Kako su usklađeni projektirani kapaciteti centara s ciljevima postupnog povećanja primarne selekcije komunalnog otpada? Međunarodni stručnjaci, MZOIP, komunalna poduzeća i znanstvena zajednica raspravljat će o navedenoj temi.

Za vrijeme panel diskusija publika će dobiti priliku svoja pitanja panelistima zabilježiti na formularima koje će po završetku diskusije ubaciti u za to predviđene kutije smještene na ulazu u dvoranu. Nakon kratke pauze, panelisti će odgovarati na pitanja koja su im postavljena putem formulara. Očekuju vas i 15-minutne prezentacije koje su tematski vezane za panel diskusije koje slijede nakon njih.

Program konferencije

09:00-09:30 Registracija; smještanje partnera, sudionika i uzvanika

09:30 Početak

09:30-09:35 Pozdravni govor glavnog urednika PD-a

09:35-09:55 Keynote speaker prezentacija

09:55-10:10  Panel 1 uvodna prezentacija

10:10-10:50 Panel 1

10:50-11:00 Pauza za kavu

11:00-11:40 Q&A sesija 1

11:40-12:00 Pauza za kavu

12:00-12:15 Panel 2 uvodna prezentacija

12:15-12:55 Panel 2

12:55-13:05 Pauza za kavu

13:05-13:45 Q&A sesija 2

13:45-15:00 Ručak i završno druženje

15:00 Završetak

Komentirajte prvi

New Report

Close