Hrvatske tvrtke i državne institucije u dvije godine platili 428 milijuna kuna kazne jer ne poštuju zakon

Autor: Poslovni.hr , 24. listopad 2019. u 12:08
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Obveznici kvotnog zapošljavanja su poslodavci koji zapošljavaju najmanje 20 radnika.

Hrvatske tvrtke i državne institucije platile su u prošloj godini više od 216 milijuna kuna novčanih naknada, svojevrsne kazne, zato što ne ispunjavaju zakonom propisane kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Godinu dana ranije ta je novčana naknada bila ukupno 212 milijuna kuna, što znači da su poduzeća i državna tijela u dvije godine platila više od 428 milijuna kuna novčanih naknada jer ne poštuju zakon koji im propisuje kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom, pokazuje to godišnje izvješće Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, piše Novi list.

Obveznici kvotnog zapošljavanja su poslodavci koji zapošljavaju najmanje 20 radnika, ali su izuzeta predstavništva stranih osoba, strana diplomatska i konzularna predstavništva te novoosnovani poslodavci 24 mjeseca nakon početka rada.

Obveza je zaposliti barem tri posto osoba s invaliditetom u odnosu na ukupan broj radnika, a zakon uvažava i zamjensku kvotu, odnosno sklapanje jednog ili više ugovora o poslovnoj suradnji s osobom s invaliditetom koja se samozapošljava. Većina poslodavca, bili oni iz javnog ili privatnog sektora, čini se biraju opciju plaćanja naknade koja iznosi 30 posto minimalne plaće po svakom radniku s invaliditetom kojeg su prema kvoti bili dužni zaposliti.

Krajem prošle godine obvezu kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom imalo je 2.670 tijela iz javnog sektora i 6.659 privatnih tvrtki te 106 obveznika iz organizacija civilnog društva. Od tih ukupno 9.435 obveznika kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom to nije učinilo njih 6.179, što je više od 65 posto, pa su na kraju svi platili mjesečnu naknadu, što znači da su bili obveznici plaćanja novčane naknade. U svom izvješću Zavod otkriva da je ta naknada iznosila u prošloj godini 1.031,94 kuna, što znači da su poslodavci u Hrvatskoj propustili zaposliti oko 17 i pol tisuća osoba s invaliditetom. Od 1. siječnja se, s obzirom na povećanje minimalne plaće, povećava i to za oko 96 kune naknada za svaku kvotu koju ne ispune u ovoj godini. Na kraju bi naknada u ovoj godini mogla biti za oko 20 milijuna kuna veća nego lani.

U prošloj je godini Zavod isplatio ukupno 101,6 milijuna kuna poticaja poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom na otvorenom tržištu rada, osobama s invaliditetom koje se samozapošljavaju, integrativnim radionicama i zaštitnim radionicama. No, unatoč tome godinu je završio s gotovo pola milijarde kuna viška prihoda.

Više o temi pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close