Poslodavci se oglasili o visokoj stopi bolovanja u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 22. kolovoz 2013. u 15:22
Davor Majetić, glavni direktor HUP-a (Photo: Zarko Basic/PIXSELL)

Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja inicijativu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje da se angažira na smanjivanju vrlo visoke stope bolovanja u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju HUP-a.

Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja inicijativu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje da se angažira na smanjivanju vrlo visoke stope bolovanja u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju HUP-a.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

Podaci koje je prikupio HZZO o tome da je svako četvrto bolovanje neopravdano dugo, da se godišnje plati 14 milijuna dana bolovanja kao i da je godišnji trošak naknada za bolovanje, koji snose HZZO i poslodavci, 2 milijarde kuna što je značajno više nego u većini drugih zemalja Europske unije – uistinu su zabrinjavajući.

Poslodavci su i ranije ukazivali na potrebu da se sustavnijom kontrolom utječe na smanjivanje stope nepotrebnih ili neopravdano dugih bolovanja, primjerice u sezoni poljoprivrednih radova ili kao načina za produženje trajanja otkaznog roka.

Smatramo, međutim, da se odabiru instrumenata kojima će se raditi na smanjivanju visoke stope bolovanja kao i njihovoj primjeni u praksi mora pristupiti pažljivo i u dogovoru sa strukom. U situacijama postojanja medicinskih razloga za bolovanje liječnici ga moraju biti u mogućnosti bez zadrške propisati te građanima to pravo ne smije biti uskraćeno.

Uvjereni smo da u dijalogu sa strukom HZZO može pronaći svima prihvatljivo i u praksi provedivo rješenje ovog nepobitno postojećeg problema. Rješavanje prevelikog broja neopravdanih ili predugih bolovanja te s njima povezanih visokih, a nepotrebnih troškova u interesu je cijelog društva kako bi svi oni kojima je potrebna zaista mogli dobiti adekvatnu zdravstvenu skrb unutar hrvatskog zdravstvenog sustava.   

Komentirajte prvi

New Report

Close