Poslodavci i četiri ministarstava populariziraju razvoj 5G mreža

Autor: Marija Brnić , 26. listopad 2021. u 22:00
Darko Horvat, ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine/SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL

Suradnja će obuhvatiti informiranje javnosti o utjecaju digitalne infrastrukture na obrazovanje, zdravlje, …

Radi poticanja javne rasprave o aktivnostima razvoja elektroničkih komunikacijskih mreža i uvođenja mreža pete generacije Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Ministarstva gospodarstva, zdravstva, prometa i infrastrukture, te prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i HAKOM-a potpisali su Sporazum o suradnji za tehnološki napredak i gospodarsku konkurentnost RH.

Suradnja će obuhvatiti informiranje javnosti o utjecaju digitalne infrastrukture na obrazovanje, zdravlje, industriju, istraživanje i razvoj, poljoprivredu, promet i energetiku te edukaciju građana o mjerama zaštite od neionizirajućih zračenja i utjecaja suvremene tehnologije na zdravlje ljudi.

Prednostima digitalizacije svjedočimo svakodnevno, složili su se potpisnici, a posebice su do izražaja došle u uvjetima pandemije i potresa, tijekom kojih je učinjen velik iskorak, od omogućavanja rada od kuće i obrazovanja do trgovine.

Hrvatski ICT sektor bilježi dvoznamenkasti rast, a kako ističe dopredsjednik HUP ICT Udruge Tomislav Makar, bez razvoja 5G mreže nema ubrzane transformacije privatnog i javnog sektora, povezivanja ruralnih i otočnih područja s urbanima.

Za ministra graditeljstva Darka Horvata širokopojasne mreže preduvjet su za privlačenje greenfield investicija, a u njegovom resoru prilagodba slijedi kroz izmjene zakona o prostornom uređenju i o gradnji.

Digitalizacija je uz zelenu politiku ključna sastavnica i nove financijske perspektive EU, za čije poticaje projekti moraju udovoljiti kriterij doprinosa digitalizaciji od 20 posto, podsjetio je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg.

Razvoj infrastrukture za 5G na razini EU definiran je i posebnim akcijskim planom, koji cilja za 2025. ostvarenje njezine široke implementacije u gradovima i prometnim pravcima u svim članicama.

Osijek je prvi 5G grad u Hrvatskoj, a širenju na druga područja će pridonijeti i ova inicijativa, uvjeren je ministar prometa Oleg Butković.

Komentirajte prvi

New Report

Close