Posljedice koronavirusa u Hrvatskoj: Na stolu mnoštvo mjera, kako odabrati pametan miks?

Autor: Jadranka Dozan , 12. ožujak 2020. u 09:42
Foto: Dalibor Urukalović / Pixsell

Prijedlog HUB-a ide u smjeru počeka otplata kredita, kojega bi primjenjivale sve banke.

Kao i u mnogim drugim zemljama, i u nas se užurbano radi na osmišljavanju mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica koronavirusa. Nakon jučerašnjeg sastanka nekolicine ministara s predstavnicima gospodarskih udruga i institucija (HUP, HGK, HUB, HBOR) još nema jasno definiranog paketa i konkretnih detalja. “U narednim danima održat će se još nekoliko sastanaka na kojima će se detaljnije razraditi mjere za očuvanje gospodarstva”, poručio je domaćin skupa, ministar financija Zdravko Marić.

“Složili smo se da je ključni element pitanje radnih mjesta. Svi dobro pamtimo kada smo bili suočeni s velikim padom radnih mjesta i koliko je trebalo da se ona vrate”, rekao je dodajući da je trenutno jako važan i element likvidnosti”.

Neslužbeno, jedna od mjera koja je već uvelike uobličena i načelno je dobila zeleno svjetlo, a u ponedjeljak bi bankari o njezinoj provedbi trebali razgovarati i s Hrvatskom narodnom bankom. Detalji se još bruse, ali inicijalni prijedlog ide u smjeru počeka otplata, koji bi bio dostupan i građanima i tvrtkama, a primjenjivale bi ga sve članice HUB-a. Direktor HUB-a Zdenko Adrović već u utorak je najavio da će, po uzoru na prijedlog talijanskih banaka, i kod nas predložiti stvaranje državne garantne sheme za banke koje će produljivati ili odgađati naplatu kredita tvrtkama i stanovništvu koji su pogođeni zbog smanjenja (ili prestanka poslovanja) uslijed širenja koronavirusa. “Suština je u tome da bi banke bile u situaciji odgoditi na jedno vrijeme, od 6 do 12 mjeseci, otplatu takvih kredita, a da ne moraju formirati nove rezervacije jer bi takav plasman bio pokriven državnom garancijom”, rekao je Adrović. Na stolu je i mjera prestanka otplate glavnice uz plaćanje kamata na kredite tvrtki u problemima, kao i suspenzija najrigidnijih mjera, poput one da dužnik koji 60-ak dana ne otplaćuje kredit ne bude degradiran. Turistički sektor kao najizravnije izložen posljedicama globalnog širenja Covid-19 računa i s drugim “alatima” pomoći.

Resorni ministar Gari Capelli kaže kako se na vrijeme počelo s razmišljanjem o mjerama, s naglaskom na zadržavanje radnika. “Svi u turizmu već su počeli sa sezonskim zapošljavanjima i treninzima. Želimo zadržati tu radnu snagu i poslati jasnu poruku da ćemo biti pripremljeni dati uslugu turistima koji dođu u Hrvatsku”, istaknuo je. Glavni direktor HUP-a Davor Majetić poručio je da će set mjera brzo biti vani, podsjećajući kako je “na prvom mjestu zdravlje, potom radna mjesta i poslovno očuvanje”. HUB, među ostalim, predlaže obustavu uplata akontacija poreza na dobit od svibnja 2020. do prestanka utjecaja koronavirusa na poslovanje. Jednako tako, podržava paket mjera vezan uz banke i reprograme kredita i počeke, uključujući uspostavu državne garantne sheme. HBOR bi, smatra HUB, trebao uvesti nove vrsta kredita za izvoznike, kao i za turistički sektor.

Nešto ranije, pak, HUP se založio i za potpore za skraćivanje radnog vremena, a po uzoru na Italiju i financiranje dijela plaće radnika. HGK se u prijedlozima najviše fokusirao na pomoć produktivnim i izvozno orijentiranim sektorima, “uz minimalan utjecaj na državni proračun”. Komora zagovara i kreiranje programa HBOR-a za reprogram kredita s mogućnošću počeka te osnivanje državnog fonda iz kojeg bi se sufinancirale plaće radnika tvrtki koje trpe posljedice. Na stol je stavila i ideju obročne otplate poreza na dobit iz financijske 2019. u šest obroka. Konačno, u HGK-u apeliraju i na lobiranje za interventna sredstva EU fondova, te izmjene pravila o mogućoj visini i namjeni državne pomoći.

Komentirajte prvi

New Report

Close