Posezona u jednom dijelu Hrvatske nadmašila lanjsku, Dubrovnik ponovio rezultat

Autor: Poslovni.hr , 02. studeni 2023. u 07:38
Foto: Pixabay

Gosti koji na odmor dolaze u ovo doba godine traže i specifičnu turističku ponudu.

Prema podacima sustava e-Visitor, u Hrvatskoj je trenutačno oko 75 tisuća turista, od kojih 62 tisuće stranaca. Dio ih je i na jugu istarskog poluotoka. No gosti koji na odmor dolaze u ovo doba godine traže i specifičnu turističku ponudu. Umjesto onih koji traže sunce i more, sada se u kampovima na jugu Istre odmaraju oni koji traže vjetar i valove.

Iz Dubrovnika se javila novinarka HRT-a Ivana Brailo Drnas:

“Prema prizorima koje smo danas mogli vidjeti u Dubrovniku, moglo bi se zaključiti da ljeto i sezona nisu gotovi”, rekla je.

Otkrila je kako je vrijeme još pogodno za kupače te da u Dubrovniku boravi malo manje od osam tisuća turista.”Danas je bilo dovoljno sunčano i toplo za brojne kupače, a i Stradun je poprilično pun. Trenutačno u Dubrovniku boravi malo manje od osam tisuća posjetitelja, što je na prošlogodišnjoj razini”, rekla je.

“Najviše ih je iz Ujedinjenog Kraljevstva, Hrvatske, Francuske i SAD-a. S obzirom na to da je Dubrovnik aviodestinacija, broj posjetitelja ovisi o broju letova, a ljetni red letenja završio je proteklog vikenda”, dodala je.

Otkrila je da su brojni avioprijevoznici produljili svoje letove te da će Dubrovnik tijekom zime ostati povezan s mnogim svjetskim destinacijama. “Brojni avioprijevoznici odlučili su produljiti svoje letove za sedam dana. Ove zime Dubrovnik će ostati povezan s destinacijama kao što su London, Frankfurt i Turska, a dobre su najave i za zimske čarter-letove”, ustvrdila je.

“Još nam dolaze i kruzeri. Zanimljivo je spomenuti da je u desetom mjesecu bilo više kruzera nego što ih je bilo u sedmom ili osmom mjesecu. Ove godine doveli su otprilike 500 tisuća putnika. Dobro je što se zadržavaju dulje nego što je to bilo prošlih godina”, zaključila je.

Posezona u Hrvatskoj

Odmor u Hrvatskoj u studenom, po kiši i jakom jugu? Strani surferi kažu – upravo to i tražimo.

“Mi smo “windsurferi”, treba nam vjetar. Danas su dobri uvjeti, najbolji”, rekao je Matjaž iz Slovenije.

Motiv dolaska gostiju u ovo doba godine vjetar je koji doseže i brzinu od 40 čvorova.

“Ako znaš što radiš, onda nije opasno, a ja to radim još odmalena”, dodao je Matjažov kolega Dušan.

“Ja ne mogu sada ulaziti jer imam preveliku kvadraturu jedra, danas je kvadratura pet do šest, a s osam si gotov”, objasnio je Greogr.

Jesenski školski praznici doveli mnoge Austrijance

Osim slovenskih surfera trenutačno se u jedina dva otvorena kampa na jugu Istre odmaraju i Austrijanci. U Austriji, naime, do početka studenog traju jesenski školski praznici.

“Došli smo i zbog dobre hrane i ljudi, sviđa nam se baš ovo doba godine. Malo su niže cijene nego tijekom ljetne sezone”, ustvrdila je Nina iz Austrije.

“Meni odgovara ovo vrijeme, zrak je sjajan, mirisi, meni sve odgovara kada sam na praznicima”, dodao je Martin.

Hoteli mijenjaju način poslovanja

Osim otvorenih kampova, i hoteli, koji su prije vrata zatvarali na kraju ljetne sezone, sada polako mijenjaju svoje poslovanje.

“Ove godine smo smatrali da bi bilo i za samu destinaciju Pulu pametno držati hotel otvoren, vidjeti koja tržišta bi mogla biti interesantna za nas, dugoročno i za samu destinaciju Pulu, i otvoriti kanal prodaje za luksuzni turizam koji je u nekim fazama razvoja u gradu Puli”, objasnio je Alex Živković, direktor hotela.

Pula, pak, ljeti puca po šavovima zbog turističkih gužvi, dok zimi zjapi prazna, no u centru ipak još radi nekoliko ugostitelja.

“Sigurno ih privlači da dođu, od Nijemaca i Slovenaca do Talijana, da dođu tu na neki produljeni vikend te iskoriste vrijeme i nešto niže cijene za uživanje”, zaključio je voditelj restorana Ante Tadić.

Tako u Istri trenutačno u odmoru uživa 20 tisuća turista. Time je ova posezona nadmašila čak i rekordnu lanjsku, i to za 15 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close