Uspješna priča iz Kastva: Vino proizvode stoljećima, OPG imaju od 2011., a povezali su se i s poznatim chefom

Autor: Snježana Bičak/VL , 10. veljača 2025. u 08:52
Koliko su stanovnici Kastva posvećeni vinogradarstvu i njegovanju svoje vinske sorte belice, najbolje se doživi u vrijeme maškara, u kojem Kvarner nudi zabavu svakog vikenda - dođete u Kastav i posjetite Kuću belice/Goran Kovačić/PIXSELL

Pjenušac Amfora 365 duboke je narančaste boje, vrlo sitnih mjehurića, bogato i kompleksno.

Koliko su stanovnici Kastva posvećeni vinogradarstvu i njegovanju svoje vinske sorte belice, možete doživjeti ako u ovo vrijeme maškara, u kojem Kvarner nudi zabavu svakog vikenda, dođete u Kastav i posjetite Kuću belice – interpretacijski centar Udruge belica i Grada Kastva, gdje možete doživjeti vinarsku, vinogradarsku i podrumarsku tradiciju Kastavštine kao važan dio lokalnog života i identiteta ovoga kraja.

Tamo se priče o lokalnom vinu spominju već u srednjovjekovnom Zakonu kastafskom, koji određuje davanja koja su mještani bili dužni prinijeti u vinu, a spominje se i kažnjavanje ako se prineseno vino razvodnjavalo.

Znatan dio postava posvećen je samoj belici, najreprezentativnijem kastavskom vinu sastavljenom od kupaže nekoliko lokalnih sorti grožđa: autohtonih verdića, divjake, brajkovca, mejskog i jarbole, kojoj se pridodaje malvazija, te priči o spašavanju te kastavske tradicije koja se na kraju 20. stoljeća našla na rubu izumiranja.

Dejan Rubeša: Hommage Gradu Kastvu

‘Nenad Kukurin i ja napravili smo vino po našem guštu i tako je nastala Belica MI2, dok je Pjenušac Amfora 365 svojevrsni hommage Gradu Kastvu’.

Belicu doveli do izvrsnosti
Jedna od obitelji koja tradiciju proizvodnje vina broji u stoljećima je obitelj Rubeša iz Kastva, u čiji podrum OPG-a Plovanić treba svratiti. Jedini su od rijetkih koji toliko dugo ulažu silan trud da od autohtonih sorti kastavskog kraja stvaraju vina koja će se svojom kvalitetom nametnuti tržištu na kojem dominiraju poznatije kvarnerske sorte i vina. O uspjehu njihova rada govori i činjenica da je njihova kupaža kastavska belica, tek druga u županiji, 2019. dobila ocjenu vrhunskog vina, a sam OPG Plovanić registriran je 2011. godine.

Pored belice, malvazije i crne kupaže Nera, OPG Plovanić vina proizvodi i prvi, jedinstveni pjenušac Plovanić, sačinjen od autohtonih sorti verdić, jarbola i divjaka. Posebnost vinarije je i vino iz gruzijskih amfora – Amfora 246, macerirano osam mjeseci i potom odležano najmanje 12 mjeseci u velikom drvu.

Noviteti vinarije koje svakako treba probati su i pjenušac Amfora 365, kao i Belica MI2, koja označava povratak korijenima te u jednoj boci spaja moderno vinarstvo i tradiciju. U ugodnoj atmosferi obiteljske vinarije vina su predstavili vlasnici iz obitelji Rubeša – Dejan, Đurđica i Ivana, višestruki sommelierski prvak Hrvatske i direktor hotela i restorana Bevanda Klaudio Jurčić, enolog i suradnik na Fakultetu Biotehnologije i razvoja lijekova Tomislav Pavlešić i chef Nenad Kukurin, začetnik hrvatskog slow fooda i vlasnik hotela i restorana Kukuriku u Kastvu.

U ugodnoj atmosferi obiteljske vinarije vina su predstavili vlasnici iz obitelji Rubeša – Dejan, Đurđica i Ivana/PD

“Belica MI2 kupaža je šest sorti – verdića, mejskog belog, jarbole, brajkovca, divjake i malvazije. Posebnost ovog vina, nastalog kao zajednički projekt vinarije Plovanić i poznatog kastavskog chefa Nenada Kukurina, njegova je kompleksnost i novi pogled na domaću autohtonu belicu, koja je u ovoj ediciji dobivena fermentacijom na vlastitim kvascima i duljom maceracijom.

Belica MI2 zlatnožute je boje, intenzivnog i kompleksnog mirisa koji podsjeća na bijeli papar, drvo te zrelije voće poput breskve, jabuke, korice naranče te herbalnih nota mediteranskog bilja. Lijepo se spaja s rižotom s kvarnerskim škampima i tjesteninom s tartufima. Vino je jednu godinu dozrijevalo u rabljenim barrique bačvama”, kazao je Dejan Rubeša. Dodao je da kastavski vinari nemaju velike parcele vinograda pa im je svaka kapljica dragocjena, a kazao je i da su godinama od belice koju su mještani radili po starinski stvarali vrhunsko, nagrađivano vino.

Druga vinska zvijezda je pjenušac Amfora 365 nastao kao zajednički projekt vinarije Plovanić vina i enologa Tomislava Pavlešića. Pjenušac je dobiven klasičnom metodom vrenja u boci od sivog pinota koji je osam mjeseci maceriran u amforama i zatim dvije godine u drvenim bačvama. Odležava dvije godine na vlastitim kvascima, a ostatak neprovrelog šećera svrstava ga u brut pjenušce.

80

tisuća posjetitelja privuče godišnje vinska manifestacija Bela nedeja

Kastav pomaže vinarima
“Pjenušac Amfora 365 duboke je narančaste boje, vrlo sitnih mjehurića, bogato i kompleksno. Naglašenih tercijarnih aroma na sušene smokve, pečene jabuke, marcipan, arancine, sušeno mediteransko bilje poput timijana i origana, u okusu je koncentrirano primjetna prisutnost tanina, u finišu dolaze do izražaja fini sočni kremasti perlaž te lagana orašasta nota. Ovo bih vino poslužio uz tvrdi sir, domaću jetrenu paštetu, domaći pršut, pancetu i tvrdu salamu (ne dimljeno), ali i uz beefsteak i povrće sa žara”, rekao je sommelier Jurčić. Pjenušcem je iznimno zadovoljna i obitelj Rubeša.

“Hvala mojoj obitelji koja izdržava i podržava moje lude zamisli. Hvala Gradu Kastvu, turističkoj zajednici Kastva i Udruzi Belica koji nas podržavaju u našem razvoju. Hvala i Primorsko-goranskoj županiji, Turističkoj zajednici Kvarnera i Udruženju Kvarner Wines na snažnom naglašavanju važnosti proizvodnje i promocije vina od autohtonih sorti.

Nenad Kukurin i ja napravili smo vino po našem guštu i tako je nastala Belica MI2, dok je Pjenušac Amfora 365 svojevrsni hommage Gradu Kastvu, koji nas podržava u radu”, rekao je na predstavljanju svojih novih vina Dejan Rubeša dodajući kako se ova vina vrlo lako mogu opisati kao hipsterska vina koja će zasigurno pronaći put do modernih ljubitelja vina ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close