Posao isplata mirovina iz II. i III. stupa u novom, državnom HR MOD-u vodit će dvije žene

Autor: Jadranka Dozan , 16. srpanj 2020. u 16:23
FOTO: Pixabay

Uz zeleno svjetlo za početak rada mirovinskog osiguravajućeg društva u vlasništvu HZMO-a Hanfa odobrila i imenovanje Uprave; uz Renatu Gecan Milek za koju je suglasnost zatražena u travnju, po srpanjskom zahtjevu u njoj će biti i Blaženka Kižanac.

Sada je i službeno: članovi obveznih mirovinskih fondova koji prilikom odlaska u mirovinu dosad nisu imali mogućnost izbora mirovinskog osiguravajućeg društva koje će im isplaćivati mirovinu iz drugog stupa odskora će imati dvije opcije. Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) danas je odobrilo rad Hrvatskom mirovinskom osiguravajućem društvu (HR MOD).
U okviru tog rješenja dala je suglasnost i za imenovanje Renate Gecan Milek i Blaženke Križanac u Upravu HR MOD-a na mandat od pet godina.

Novo društvo s radom će početi kad se odradi i upis u Sudski registar. Time će Raiffeisen MOD, koji je dosad bio usamljen kad su posrijedi isplate mirovina po kapitaliziranoj štednji u obveznim mirovinskim fondovima, dobiti konkurenta iz državnog sektora. HR MOD je, naime, društvo u 100-postotnom vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). Odluku da osim isplata mirovina iz tzv. prvog stupa (međugeneracijske solidarnosti) iskorači i u isplate mirovina na temelju štednje iz obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova Zavod je donio još prošle godine.

Kako navode u Hanfi, HR MOD pokrenut će poslovanje s temeljnim kapitalom od 23,1 milijuna kuna, a očekuje postupni rast aktive već ove godine te dobit u narednim godinama. U svojim poslovnim očekivanjima predviđa značajniji porast broja osiguranika iz drugog mirovinskog stupa koji će steći uvjete za isplatu mirovina, ističe se u priopćenju regulatorne agencije

Novi MOD u Hanfi smatraju važnom promjenom u mirovinskom sustavu. “U Hrvatskoj nakon 17 godina prelazimo s trenutnog okvira isplate putem jedinog društva na više njih. Time se osiguranicima koji su štedjeli u obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima nudi mogućnost odabira s kojim će društvom potpisati ugovor o mirovini i koje će društvo za njih u ponudi, modelu i visini naknada biti optimalno i povoljnije.

Konkurentnost među MOD-ovima bolje raspodjeljuje rizik što osigurava dugoročnu stabilnost mirovinskog sustava koji raste na temelju individualne kapitalizirane štednje. Sve veći broj građana koji će dobivati mirovinu posebno iz drugog stupa otvara prilike da u narednom periodu dođe do još većeg interesa za osnivanjem novih društava u narednim godinama”, ističu u Agenciji.

Kad su posrijedi dobrovoljni fondovi odnosno treći mirovinski stup, isplatama mirovina iz njih već od prošle godine bavi se više igrača jer je zakonskim promjenama iz 2018. krug subjekata koji to mogu raditi proširen i na društva za životno osiguranje. Međutim, uvjeti za posao isplata mirovina iz drugog stupa su zahtjevniji, a kako se masovniji odlasci članova obveznih mirovinskih fondova očekuju tek za sedam, osam godina, do HZMO-ove inicijative nitko nije pokazao interes da se pridruži Raiffeisen MOD-u. Hoće li ulazak države na taj teren potaknuti pojavu novih konkurenata s približavanjem vremena masovnijih umirovljenja članova II.stupa, mišljenja su podijeljena. Dio stručnjaka drži da će ih državni MOD zapravo destimulirati, čime bi se, kažu, ta mirovinska štednja po umirovljenjima u velikoj mjeri vratila u krilo državi.

Inače, u pogledu buduće uprave HR MOD-a HZMO je Hanfi inicijalno (21. travnja) uputio samo zahtjev za suglasnost za Rentu Gecan Milek.Na njezin prvotni Program vođenja poslova Društva Hanfa je zatražila određene dorade, u prvom redu vezane uz razradu opisa sustava upravljanja rizicima, predviđenog postupanja za slučaj insolventnosti te pojašnjenja u vezi djelomičnim jednokratnim isplatama i ulaganjima društva. Postupak je u tom dijelu okončan predstavljanjem programa početkom lipnja. U međuvremenu su pak početkom srpnja iz HZMO-a uputili i zahtjev za suglasnost za Blaženku Križanac kao članicu Uprave, a u Hanfi su ta dva predmeta odlučili objediniti.

Komentirajte prvi

New Report

Close