Poreznu upravu u začecima su činili naoružani vojnici koji su sakupljali harač… A danas?

Autor: Antonio Prtenjača , 24. listopad 2012. u 11:52
PXL

U samim počecima uprava se prema podanicima ponašala kao što se otac ponaša prema djetetu.

Porezna uprava u nekom obliku postoji koliko i vlast. Naravno, mijenjala se s vremenom i rastom svijesti u ljudima. U samim počecima uprava se prema podanicima ponašala kao što se otac ponaša prema djetetu. Ponašala se kao autoritet znanja koji zna što je dobro, a što loše. Na podanicima je bilo da se pokoravaju odlukama.

U začecima uprave postojalo je samo nekoliko osnovnih "resora". Uzmimo za primjer začetke porezne uprave; prvotno nije postojalo ustrojstvo, nego su to bili naoružani vojnici kojima je cilj bio sakupiti harač za vladara. Zašto je to bilo tako? Jer je jednostavnije bilo poslati hrpu naoružanih divljaka da skupe harač nego održavati upravu koja bi se time bavila. Takva je situacija do pojave prvih pobuna i revolucija gdje su se ljudi pokušavali izboriti za kakva-takva građanska prava. Situacija se polako ali sigurno počela mijenjati i prolazila je kroz razne faze, a rezultat je današnja moderna porezna uprava sa sofisticiranim sredstvima prisile i načinom prikupljanja prihoda.

Službenici

Osnovna stvar koju bi trebao znati svaki službenik, a i građanin kao korisnik usluga uprave je sljedeće: službenik i građanin su u ravnopravnom položaju. Službenik ni u kom slučaju nebi smio doći u položaj u kojem on vlada nekim. To se prvenstveno odnosi na zlouporabu položaja te razna etička i moralna pravila. Stoga države puno ulažu u školovanje kako bi izgradile poštenog, odgovornog i profesionalnog službenika.U današnje vrijeme je potreban visokoobrazovani stručnjak koji ima sva znanja potrebna za kvalitetno obavljanje dužnosti.

Napredovanje

Svaka organizacija ima ambicije napredovati, pa tako i javna uprava. Sustav uprave je malo složeniji jer je razveden i ima više interesnih skupina. Napredovanje uprave se može očitovati kroz nastojanje sustava  prema što većem broju službi. To je moguće jedino kroz povećanje zadaća koje te službe moraju obaviti. Jedan od načina je razvoj unutarnjih funkcija koje se javljaju kada organizacija pređe određenu veličinu. Nadalje, napredovanje uprave se očituje kroz grananje, bilo da se radi o stvaranju novih cjelina u smislu teritorija ili  novih naprednih dijelova sustava. Jedan od bitnijih faktora napretka su dakako poboljšanja profesionalnosti. Profesionalnost se stiče školovanjem zainteresiranog kandidata, u kojem on prelazi s laika u profesionalce, te putem postupnog ustaljivanja položaja u službi. To je način na koji se može izgraditi kvalitetan službenik.

Sredstva prisile

Sam izraz prisila pretpostavlja određeno nametanje mimo volje osobe na koju se to odnosi. Uprava je u prvim fazama nastanka imala izuzetno agresivan pristup koji smo već spomenuli, međutim s vremenom se situacija mijenjala. Osim revolucija koje su se događale u to doba, povod  je bio rast znanja i tehničkih mogućnosti. Rastom znanja padao je otpor koji su građani pružali jer su uvidjeli da sve radnje na koje su primorani koriste javnom dobru, pa i njima samima. Takva situacija je znatno doprinijela razvoju društva općenito. Počinje se graditi moderna javna infrastruktura i moderni upravni sistemi. Rezultat tokom vremena su sva javna dobra kojim danas raspolažemo.

Današnja uprava

Današnja uprava je opremljena s takvim sredstvima koje je teško čak i zamisliti. Uprava vam može olakšati život, ali ga i zagorčati. Sredstva prisile su toliko sofisticirana da je čovjek zapravo igračka u rukama sistema jer vas uprava može prisiliti na sve.  Sve dok uprava funkcionira na principu „dobre uprave“ koja je podređena građanima, problemi se ne bi trebali događati (ili su barem pod kontrolom). Što se razvijesnosti tiče, postoje razvijeni sustavi i oni u razvitku, kao što je to naša uprava. Naša uprava zaostaje u nekoliko oblika razvijenosti za zapadnim zemljama, a jedan od njih je problem informatizacije. Na upravi se svakodnevno intenzivno radi, ali to je jedno ogromno područje koje zahtjeva predanost i vrijeme, a rezultat dolazi posljednji.

Nebrojeno tekstova je napisano o upravi jer je uprava jedno ogromno područje koje se miješa u sve sfere društva. Današnja uprava je namoćniji instrument za vladanje. Uprava kao i sve ostalo ima svoje prednosti i mane. Oboje se može svesti pod jedno, a to je njegova veličina. Razlog smo već spomenuli – može koristiti u izuzetno dobre svrhe, ali i kao pokušaj vladanja nad ljudima. Sustava se ne treba bojati jer on koristi upravo vama, ali ga ne treba shvatiti olako nego mu pristupiti s oprezom. U konačnici, javni sustav treba cijeniti iz razloga što je javna uprava jedina koja ima moć urediti način na koji danas živimo jer niti jedan pojedinačni poduzetnik ne bi mogao izgraditi infrasturukturu kao što je to uspio sustav vlasti.

Komentirajte prvi

New Report

Close