Poreznici najavili novu veliku akciju – pozivaju na pokazivanje nulte tolerancije

Autor: Poslovni.hr , 27. kolovoz 2018. u 12:00
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Kroz provedene aktivnosti izdavanja i fiskaliziranja računa uočeno je da još uvijek postoji znatan broj poreznih obveznika koji ili ne izdaju račune ili izdane račune ne fiskaliziraju čineći pri tome najteže porezne prekršaje.

Stoga, Porezna uprava obavještava sve porezne obveznike da će se u suradnji s Carinskom upravom u narednom razdoblju provoditi pojačane nadzore Fiskalizacije. Prema poreznim obveznicima kod kojih se utvrde ponovljeni porezni prekršaji te prema poreznim obveznicima koji čine najteže porezne prekršaje primijenit će se sve zakonom dopuštene mjere uključujući mjeru zabrane rada – pečaćenjem poslovnih prostora.
 
Nadzori Fiskalizacije provodit će se očevidom na terenu u poslovnim prostorima poreznih obveznika,  provjerom izdavanja računa u realnom vremenu putem mobilnih uređaja i drugih aktivnosti uključujući i provjeru računalnih sustava te opreme koji se koriste za fiskalizaciju.
 
"Porezna uprava želi graditi partnerski odnos s poreznim obveznicima i spremna je  pružiti stručnu pomoć i potporu u ispunjavanju poreznih obveza, ali mora i spremno i brzo zaustaviti najteže porezne prekršaje, štiteći pri tome uredne porezne obveznike" stoji u obavijesti.
 
"Pozivamo sve građane kao i pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost da prijave sve nepravilnosti s kojima se susreću putem besplatnog telefona 0800-1001, web servisa „Pišite nam“ http://www.porezna-uprava.hr/bi/Stranice/Pisite-nam.aspx ili dolaskom u lokalnu ispostavu Porezne uprave. Pokažimo zajedno nultu toleranciju prema neizdavanju i nefiskaliziranju računa!", pozivaju iz Porezne uprave

Komentari (31)
Pogledajte sve

Papak, ne kradu oni od uhljeba, nego od sirotinje kojoj treba vrtić, bolnica, hitna pomoć, lijekovi…
Evo još jedna lekcija, pa malo prouči.

Ugostitelji preko posebnog računalnog programa smanjivali račune i varali državu

5. ne žele hraniti nesposobne uhljebe

Veliki i mali ugostitelji ne izdaju račune ili prijavljaju u fiskalizaciju umanjene tj. izdane ali većim dijelom pobrisane umanjene račune zato da:
1. Uzmu gotovinu u svoj džep
2. Pripreme gotovinu za plaće radnika koji su na minimalcu 90%, dok je placa kuhara od cca 15 do 20 tisuća kn, konobara pola od toga
3. Ne plate PDV
4. Plaćaju robu na crno bez računa

Pa dobro barikb, jel postoji način kako osobi smanjene inteligencije poput tebe objasniti da se računi ne brišu jer će te uloviti. Ljudi će uvijek pokušavati zaobići sustav, nikakav “neprobojan državni softver” ih u tome ne može spriječiti. Najjednostavniji način je da konobar račun za kavu kojeg sam ja ostavio na stolu pokupi i nakon toga odnese tebi koji isto piješ kavu.
Dakle ponavljam (pošto ti ne mogu nacrtati ovdje) računi se ne brišu jer imaš bar 3 ozbiljna problema: 1- pisani dokaz, 2- aktiviraš žutu pogrešku u poreznoj, 3- porezna ima podatke o proizvođaču softvera. Sad ponovno pročitaj članak, jedan proizvođač softvera (nedovoljno iskusan lik koji je za kikiriki ugrozio svoju egzistenciju) i više ugostitelja, jedan od njih je pao zbog prvog (pisani trag) ili drugog problema (žuta greška) a ostali su pali jer su koristili softver istog proizvođača i očito imali isti obrazac pojavljivanja žute greške.
Porez se lakše legalno izbjegava (tvrtke koje nisu u pdv-u), trgovina novogradnjom (pdv nestane nakon dvije godine) ili jednostavno neizdavanjem računa. Ajde objasni kad bi to veliki ugostitelj (takav obično ima 3, 4 ili više lokala) stigao cjeli dan čačkati po računima, brisati colu a ostavljati kavu, zbrajati koliko cola, fanta i nescafea je danas obrisao da iste kupi na placu za keš (za koje si ne može odbiti pdv i nema rabat), dotočiti razliku amara, bariti komade, cugati sa ekipom, nabavljati robu, nadzirati osoblje, nositi papire knjigovođi i rješavati 1000 svakodnevnih problema.
Btw, ne razlikuješ bahatost od osobe koja ima iskustvo i znanje.

New Report

Close