Poreznica ukrala skoro milijun kuna, isplatila ih sebi, obitelji i prijateljima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. lipanj 2019. u 12:57
Foto: Pixsell/PIXSELL

Osječki PNUSKOK dovršio je kriminalističko istraživanje nad 57-godišnjom djelatnicom Porezne uprave koju sumnjiče da je nizom zlouporaba i kritovorenja za gotovo milijun kuna oštetila državni proračun kao i proračune nekoliko državnih institucija i jedinica lokalne samouprave.

Policija je izvijestila da je poreznica od 19. svibnja 2011. do 13. ožujka 2017. "počinila više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave na način da je iskoristila svoj položaj i ovlasti, prekoračila granice svoje ovlasti i time sebi ili drugome pribavila nepripadnu imovinsku korist".

Osumnjičena je bila ovlaštena za obavljanje poslova utvrđivanja poreza, doprinosa i drugih javnih davanja, usklađivanja statusnih podataka i vođenja dosjea, zaprimanja i obrade podnesenih prijava, provjere iskazanih podataka o poslovanju poreznih obveznika iz svoje nadležnosti i bilježenja poreznih obveza u poreznom knjigovodstvu.

Kaznena djela za koja ju sumnjiče počinila je znajući da određeni porezni obveznici nemaju pravo na povrat poreza i prireza na dohodak niti preplatu poreza na dodanu vrijednost, doprinosa i drugih davanja, a s ciljem da se osobno nepripadno materijalno okoristi, odnosno da se nepripadno materijalno okoriste članovi obitelji i prijatelji, izvijestila je policija na svojoj internetskoj stranici.

Nastale neistinite pretplate

U Informacijskom sustavu Porezne uprave osumnjičena je navodno ručno knjižila fiktivne uplate i preplate poreza i prireza na dohodak, doprinosa i drugih davanja, čime su nastale neistinite preplate koje su neosnovano navođenjem brojeva tekućih računa članova obitelji i prijatelja istima isplaćivane. Time im je pribavljena korist, a na štetu Državnog proračuna Republike Hrvatske, proračuna Grada Virovitice i proračuna Općine Suhopolje.

Također, u namjeri da im neosnovano omogući zatvaranje dospjelih poreznih obveza, osumnjičena je neistinito na knjigovodstvenim karticama poreznih obveznika, inače članova njene obitelji i prijateljima, kao i sebi osobno, knjižila uplate doprinosa za mirovinsko osiguranje, zapošljavanje, zdravstveno osiguranje, zaštitu zdravlja na radu i mirovinsko osiguranje temeljem individualne kapitalizirane štednje.

Također, osumnjičena je knjižila uplate poreza na dodanu vrijednost, dobit, promet nekretnina, cestovna motorna vozila te poreza i prireza na dohodak.

Te uplate nisu u stvarnosti uplaćene pa su njima zatvarane dospjele porezne obveze poreznih obveznika te im je na taj način pribavljena nepripadna imovinska korist, a na štetu državnog proračuna, proračuna grada Virovitice, općine Suhopolje, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje te proračuna Virovitičko-podravske županije.

Materijalna šteta počinjena ovim kaznenim djelima iznosi oko 921 tisuću kuna, izvijestila je policija koja je protiv osumnjičene podnijela kaznenu prijavu Uskoku.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sad će to lijepo ući u zastaru prije pripremnog ročišta. Pravda ima toliko posla oko administracije i procedure, da više nije operativna.

New Report

Close