“Porezni Uskok” našao nesrazmjer zarade i imovine kod 108 ljudi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. listopad 2020. u 09:53
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U razdoblju od 1. srpnja 2017. Porezni je Uskok otkrio prijevare “teške” ukupno 1,3 milijarde kuna, a od toga se čak 70 posto odnosi na Agrokor, dok je procijenjeni nesrazmjer imovine utvrđen u iznosu od 20,5 milijuna kuna.

Kolokvijalno zvan Porezni Uskok, koji od 1. srpnja 2017. nakon preustroja djeluje u okviru Porezne uprave, od tada do 9. listopada podnio je 22 kaznene prijave protiv 298 fizičkih i pravnih osoba za organizirane porezne i gospodarske prijevare, piše u srijedu Jutarnji list.

Podaci su to iz Porezne uprave nakon neslužbene informacije da su porezni istražitelji radili i na aferi Janaf. Kako dnevnik neslužbeno doznaje, sektor je već u preliminarnom izvješću utvrdio nesrazmjer u imovini Dragana Kovačevića, iako se na predmetu još radi. U Poreznoj upravi službeno su potvrdili da su radili na slučaju, ali zbog porezne tajne nisu mogli reći više detalja.

U kaznenim prijavama obuhvaćena su djela koja se odnose na organizirane porezne i gospodarske prijevare, prvenstveno iz područja PDV-a te izvlačenja novca na štetu poslovnih subjekata, dok je u jednom slučaju utvrđena i subvencijska prijevara.

U razdoblju od 1. srpnja 2017. Porezni je Uskok otkrio prijevare “teške” ukupno 1,3 milijarde kuna, a od toga se čak 70 posto odnosi na Agrokor, dok je procijenjeni nesrazmjer imovine utvrđen u iznosu od 20,5 milijuna kuna.

Procjenu nesrazmjera sektor obavlja na zahtjev Uskoka, što poslije može poslužiti za oduzimanje nepripadne imovinske koristi u sudskim postupcima, dok Porezna uprava utvrđuje plaćanje posebnog poreza na nesrazmjer imovine.

Utvrđena je utaja poreza na štetu proračuna u iznosu od 178,7 milijuna kuna, izvlačenje novca i drugi načini oštećenja tvrtki u iznosu od 1,031 milijardu kuna, od čega se samo na slučaj “Veliki Agrokor” odnosi oko 900 milijuna kuna te subvencijska prijevara od 18,6 milijuna kuna.

U istom razdoblju obrađena su i 92 predmeta provjere imovine, od kojih je kod 18 predmeta koji obuhvaćaju 108 fizičkih osoba procijenjen nesrazmjer imovine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Samo to u 3 godine. Ili ništa ne rade ili su podmitljivi. Uhljebi!

New Report

Close