Porezna uprava širi svoje usluge namijenjene građanima i poduzetnicima

Autor: Poslovni.hr/H , 06. veljača 2018. u 14:30
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Porezna uprava (PU) proširila je usluge putem sustava ePorezne te odsad omogućuje podnošenje elektroničkim putem i obrazaca ZPP-DOH i INO-DOH, predviđenih za poseban postupak priznavanja prava pri obračunu godišnjeg poreza na dohodak, priopćeno je u utorak iz PU.

Iz Porezne uprave ističu da su usmjereni na konstantno poboljšavanje usluge namijenjene građanima i poduzetnicima, pri čemu je jedan od prioriteta razvijanje elektroničke komunikacije s obveznicima kako bi što brže i lakše mogli iskoristiti svoja prava ili ispuniti obveze. "Stoga je među već dostupnim uslugama od ove godine u sustav ePorezne uvedena i mogućnost podnošenja ZPP-DOH obrasca, sukladno Zakonu o porezu na dohodak, odnosno njegovim odredbama koje se odnose na podnošenje godišnje prijave navedenog poreza", navodi se u priopćenju Porezne uprave.

Kako pojašnjavaju, ako porezni obveznici na koje se primjenjuje poseban postupak žele iskoristiti propisana prava, a Porezna uprava ne raspolaže podacima za utvrđivanje prava na umanjenje dohotka i/ili podacima za uvećanje osobnog odbitka, tada mogu do kraja veljače tekuće godine za prethodnu godinu putem ePorezne ili u nadležnoj ispostavi Porezne uprave podnijeti Obrazac ZPP-DOH za priznavanjem prava u posebnom postupku.

"Porezna uprava, nakon zaprimanja zahtjeva, provest će postupak provjere i ako može sama putem dostupnih podataka utvrditi njegovu opravdanost, uzet će u obzir navedene podatke u posebnom postupku. U slučaju potrebe dodatnog dokazivanja, a kada vjerodostojne isprave nisu dostavljene ili je potrebno provesti dodatno dokazivanje, Porezna uprava pozvat će poreznog obveznika radi dodatnog dokazivanja činjenica navedenih u Obrascu ZPP-DOH. Na isti način mogu postupiti i porezni obveznici koji žele preraspodijeliti dio osobnog odbitka za uzdržavane članove uže obitelji i/ili djecu te porezni obveznici nasljednici koji su u obvezi podnošenja godišnje porezne prijave u ime umrle osobe", stoji u priopćenju.

Također, za porezne obveznike koji su dohodak ostvarili u ili iz inozemstva u posebnom postupku uzet će se u obzir podaci iz dostavljenog obrasca INO-DOH, koji je također moguće podnijeti i putem ePorezne, najkasnije do 31. siječnja tekuće godine za prethodnu godinu, ili podataka dostavljenih tijekom godine iz obrazaca JOPPD, navodi se.

"Ako do navedenoga roka tuzemni poslodavac, odnosno sam porezni obveznik iz opravdanih razloga ne posjeduje podatak o uplaćenom inozemnom porezu, a isti se želi uračunati u tuzemnu poreznu obvezu, o tome je tuzemni poslodavac, putem obrasca INO-DOH, ili porezni obveznik, putem obrasca INO-DOH ili ZPP-DOH, dužan izvijestiti Poreznu upravu i naknadno dostaviti podatak o uplaćenom inozemnom porezu, a najkasnije do 30. studenog tekuće godine za prethodnu godinu", pojašnjavaju iz Porezne.

Obrazac INO-DOH potpisuje se elektroničkim potpisom korištenjem digitalnih certifikata izdanih od Financijske agencije (FINA) ili certifikata na elektroničkoj osobnoj iskaznici (AKD), dok se ZPP-DOH može slati s vjerodajnicama sustava NIAS – Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav, minimalne sigurnosne razine 3, kojem se pristupa putem poveznice https://e-porezna.porezna-uprava.hr/Pocetna.aspx ili odabirom usluga ePorezne na portalu e-Građani https://pretinac.gov.hr/, stoji u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close