Porez na nekretnine izgurat će ‘cimerfraj’ iz sive zone

Autor: Marija Crnjak , 26. studeni 2012. u 09:00
U Udruzi privatnih iznajmljivača pozdravljaju Linićev porez

Procjenjuje se da je siva zona u privatnom smještaju teška oko tri milijarde kuna, a Državni inspektorat je ove godine u turizmu izdao 344 rješenja zbog rada na crno.

Uvođenje poreza na nekretnine pogodovat će razvoju i rastu kvalitete privatnog smještaja i popratnih turističkih aktivnosti i trebalo bi gotovo u potpunosti istjerati 'cimerfraj' iz sive zone u kojoj danas posluje dobar dio sektora, smatraju u Udruzi privatnih iznajmljivača.

"Privatnike koji su dosad radili na crno, porez na nekretnine prisilit će da prijave djelatnost i tako zarade poreznu olakšicu, a one koji imaju neiskorištenu imovinu potaknut će na aktivnost, bilo da nekretninu daju nekome u najam ili da ju sami iskoriste za gospodarsku djelatnost. Automatski će više posla imati turističke agencije te različiti drugi servisi koji opslužuju djelatnost, dakle zavrtit će se neki novac i pokrenuti se novi poslovni procesi", smatra Neno Pinezić iz Udruge privatnih iznajmljivača. Pinezić podsjeća da je u Hrvatskoj registirano oko 300 tisuća kuća za odmor od čega je trećina u vlasništvu stranaca koji će s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju također moći iznajmljivati svoje nekretnine i tako ostvarivati prihod. Naime, upravo ilegalni najam vikendica u stranom vlasništvu jedan je od oblika crnog turističkog tržišta na kojeg se dugo upozorava.

Inače, procijenjuje se da je siva zona u privatnom smještaju, koja se vidi na temelju nesrazmjera službenih statistika i podataka o dolascima gostiju u Hrvatsku, teška skoro tri milijarde kuna. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, dolasci inozemnih turista u privatni smještaj čine 28 posto svih inozemnih dolazaka, a po procjenama Hrvatske narodne banke prema istraživanjima na graničnim prijelazima taj udio je 48 posto. Prema izračunu Instituta za turizam, ako se uzme da je prosječna dnevna potrošnja turista u privatnom smještaju u 2010. iznosila 43 eura, ispada da je vrijednost pruženih usluga u privatnom smještaju u 2010. godini službeno dosegnula 2,86 milijardi kuna, a u sivoj zoni još toliko, kažu u Institutu za turizam. U usporedbi s takvim procjenama, podatak Državnog inspektorata koji je ove godine u turizmu izdao tek 344 rješenja zbog rada na crno (a tu spadaju i ugostitelji) zvuči gotovo beznačajno.

Zamka dugotrajnih sudskih sporova

Andabaka čeka porez na hotel oko kojeg se sudi

Turistički poduzetnik Jako Andabak upozorava da brojne turističke tvrtke u svom vlasništvu imaju nekretnine koje nisu u upotrebi zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, odnosno nad njima se vode sudski sporovi. Iako ih investitori žele privesti namjeni, u tome ih najčešće sprječava spora i neučinkovita administracija. "Osobno imam slučaj jednog hotelskog objekta u Makarskoj koji nije u funkciji jer već 15 godina traju sudski procesi zbog neriješenog statusa vlasništva nad nekoliko stotina od 20.000 četvornih metara i zbog toga ne mogu dobiti građevinsku dozvolu za obnovu. Umjesto da od države tražim odštetu zbog tromog pravosuđa, sad ću morati platiti punu stopu poreza kao da sam ja kriv što se stvar otegla", upozorava Andabak koji se nada da će novi porez na nekretnine biti alat za ubrzavanje pravosuđa i ostale administracije. "No, bojim se da bi moglo biti i obrnuto, da lokalne uprave sad dodatno uspore kako bi što dulje ubirale porez od neiskorištenih nekretnina", ističe poduzetnik.

Komentari (8)
Pogledajte sve

TKO SE NIJE SKRIO MAGARAC JE BIO !

Valjda vam je sada jasno da je ova Kukuriku Vlada gora od Vlade Skakavaca .

I Skakavci bi vam ostavili više i nebi vam svake godine dolazili .

Rješenje je da svoje nekretnine (bezporezno) darujete svojoj ženi , svojoj djeci ,mami , tati .

Pa neka se tamo u vikendici prijave da stalno žive , plati će manji prirez nego u vašem gradu .

Ako se je HNS-ov Dragičević prijavio u Puščoj-Bistri i ušparao 600.000kn na porezu , možete i vi .

Ako treba i rastavite se od vlastite žene , kao što je to i Bandić učinio .

Ako tko od darovanih kihne , ne provodite ostavinsku raspravu !

Jel vam sada jasno zašto su gruntovne knjige NETRANSPARENTNE ?

Zato da nebi Skakavci znali šta je čije !

…kada bolje razmislim, ‘cimerfraj’ iz sive zone je u boljoj poziciji naspram legalnog jer na stanove i kuće u kojima vlasnik živi bi se primjenjivale olakšice u visini od 88 do 95% dok građani koji se bave iznajmljivanjem apartmana i soba (“zimmer frei”), a za to plaćaju paušale, ulaze u kategoriju olakšica 70 do 85%.

dakle, ne samo da porez na nekretnine NEće izgurat ‘cimerfraj’ iz sive zone nego će ga još i povećati jer ne prijavljivanjem djelatnosti nisu obvezni kategorizirati smještajne kapacitete, plaćati paušalni porez, prijavljivati i plaćati boravišne naknade, nisu podložni kontroli cijelog niza inspekcija a i porez na imovinu bi bio manji ukoliko se neprijavljena djelatnost provodi u nekretnini u kojoj se živi.

s obzirom da su kapaciteti za iznajmljivanje uglavnom prilagođeni, integralni dio nekretnine u kojoj vlasnik redovito ili povremeno živi i kako se po prijedlogu poreza na takve nekretnine obračunava olalšica, ne vidim smislo naslova ovoga članka jer je nejasno na koji bi se to točno način, navedeni porez, drugačije obraćunavao na ‘cimerfraj’ iz sive zone od cimerfraja iz legalne zone?!

Izjave tipa “porez će zamijeniti komunalnu naknadu” uopće nisu istinite. To je samo varka da se ljude prevari i da ne “talasaju”.Posao Vlade nije uvoditi poreze nego poboljšati gospodarstvo i ODREDITI neke parametre nakon koje postigne MOŽE uvoditi bilo kakve namete a posebno ovakav porez. SDP Vlada nije napravila ništa, uvodi poreze i priča: ” mi ne krademo i zato smo bolji od onih prije”. I ptice znaju da je HDZ pokrao državu. No ovaj sastav pljačka građane. Ranije je bila pljačka za koju se ne zna a sada je na sceni pljačka pred očima svakog. U osnovi nema razlike, u stvari ovo je još gore jer je nastavak pljačke.

New Report

Close