Porez na imovinu nije problem HNS-u kad dođe do gospodarskog rasta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. studeni 2013. u 20:48
Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ponovio je danas kako porez na imovinu HNS-u nije problem kada dođe do gospodarskog rasta te istaknuo kako stav te stranke nije formiran niti će se mijenjati na osnovu MMF-a.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ponovio je danas kako porez na imovinu HNS-u nije problem kada dođe do gospodarskog rasta te istaknuo kako stav te stranke nije formiran niti će se mijenjati na osnovu MMF-a.

"Porez na imovinu nije problem HNS-u kada dođe do gospodarskog rasta. I ako se na godinu ostvare prognoze rasta MMF-a, ja vjerujem da ćemo moći razgovarati o porezu na imovinu, a ne o porezu na nekretnine. Tako smo i najavili", kazao je Vrdoljak odgovarajući na novinarska pitanja u Sisku gdje je pustio u rad pet novih spremnika na Janafovu terminalu.

Vrdoljak je podsjetio kako su u HNS-u od prvog dana govorili da nemaju ništa protiv koncepta poreza na imovinu, što je bitna razlika od poreza na nekretnine, kada dođe do gospodarskog rasta te istaknuo da im nije MMF niti formirao mišljenje niti ih uvjerio da nešto treba promijeniti.

"Naš stav nije postavljen na osnovu MMF-a, niti će se mijenjati na osnovu MMF-a. Mi ćemo čekati gospodarski rast i stabilizaciju financija, a onda ćemo razmišljati o porezu na imovinu", rekao je ministar Vrdoljak.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u jučer objavljenoj izjavi nakon posjeta Hrvatskoj je procijenila kako se u ovoj godini očekuje realni pad BDP-a od oko 0,75 posto, u sljedećoj godini skroman oporavak, pri čemu je upozorila da su rizici vezani uz oporavak i dalje visoki.

Misija je u vezi predstojeće procedure prekomjernog manjka istaknula kako smatra da bi se kao elementi prilagodbe mogli iskoristiti bolje usmjeravanje subvencija i socijalne pomoći, mirovinska reforma, povećanje efikasnosti PDV-a i jačanje oporezivanja imovine.

MMF je svojim redovnim jesenjim prognozama, objavljenim prije otprilike mjesec dana, procijenio kako će hrvatsko gospodarstvo ove godine oslabiti 0,6 posto, dok bi u idućoj moglo porasti 1,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close