Popravi.to lokalne vlasti rasterećuje rješavanja dijela komunalnih pitanja

Autor: Poslovni dnevnik , 02. studeni 2021. u 22:00
Građani mogu prijaviti svaki komunalni problem, navode iz Gonga/IVO ČAGALJ/PIXSELL

Servisni portal “Popravi.to” besplatan je alat nastao u suradnji Code for Croatia i Gonga, a olakšava prijavljivanje problema i štete na javnim površinama i infrastrukturi u svakom gradu, općini, ili bilo gdje u zemlji.

Servisni portal za prijavu komunalnih problema nadležnim službama “Popravi.to”, čiji je zadatak da ih otklone i riješe, dostupan je od utorka na webu, a i pokriva područje cijele Hrvatske, priopćili su iz Gonga.

Servisni portal “Popravi.to” besplatan je alat nastao u suradnji Code for Croatia i Gonga, a olakšava prijavljivanje problema i štete na javnim površinama i infrastrukturi u svakom gradu, općini, ili bilo gdje u zemlji.

“Ideja je da građanke i građani više ne moraju istraživati kome uputiti prijavu o rupi na kolniku ili nogostupu, uličnoj rasvjeti koja ne radi, oštećenoj klupi ili nepropisnom odlagalištu otpada.

Treba samo označiti lokaciju na karti, kratko opisati i fotografirati problem te označiti kategoriju, a Popravi.to na temelju tih podataka prijavu šalje na pravu adresu”, izvijestili su iz Gonga. Svaka prijava na portalu bit će vidljiva svima, ali ne i prijavitelj, ako to ne žele.

“Činjenicom da su sve prijave javne omogućuje se nadgledanje lokalnih vlasti i praćenje učinkovitosti rada lokalnih komunalnih poduzeća, kao i usporedba s drugim gradovima. Time se rasterećuje lokalnu samoupravu jer nadležni prestaju primati višekratne prijave istog problema”, istaknuli su iz Gonga.

Na portalu će biti vidljivo kako i kada je problem ranije prijavljen i u kojoj je fazi rješavanja. To je i najveća svrha portala – olakšati komunikaciju građana s tijelima vlasti i otvoriti prostor za suradnju u rješavanju problema zajednice, naglasili su.

Voditelj projekta Miroslav Schlossberg rekao je kako računaju da će lokalna samouprava prepoznati “Popravi.to” kao servis koji olakšava detektiranje i lociranje problema i štete, te da će cijeniti doprinos građana.

“Očekujemo da će surađivati u kontekstu izvršavanja dužnosti i odgovornosti – odgovarati na prijavljene probleme, popravljati, tj. dati nalog za popravak nadležnima”, rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close