Popravci dižu cijene građevinskih radova

Autor: Poslovni dnevnik , 20. srpanj 2023. u 07:00
Alarmantnih 11 posto ukupnih troškova projekata pripisuje se dodatnim radovima/D. JAVOROVIĆ/PIXSELL

U istraživanju je sudjelovalo više od 2500 korisnika PlanRadara.

Prema istraživanju tvrtke PlanRadar, alarmantnih 11 posto ukupnih troškova projekata se pripisuje dodatnim radovima, što naglašava potrebu za učinkovitijim strategijama upravljanja projektima i procesima za smanjenje ispravka.

“Svi se slažemo kako je vrijeme bitan čimbenik bilo koje poslovne strategije. To je posebno vidljivo u građevinskoj industriji gdje su ispravci radova vrlo učestali i koji uzrokuju skupa kašnjenja za sve dionike”, rekao je Sander van de Rijdt, suosnivač i izvršni direktor tvrtke PlanRadar.

U istraživanju je sudjelovalo više od 2500 korisnika PlanRadara. Većina ispitanika spomenula je lošu komunikaciju među dionicima i članovima tima (primarni uzrok u 12 od 15 zemalja), nakon čega slijedi nedostatak organizacije i pravilnog upravljanja dokumentima te pogreške u kontroli kvalitete.

Ovi čimbenici ne samo da su rezultirali povećanim troškovima, već i kašnjenjima u isporuci, oštećenjem odnosa između izvođača i klijenata, smanjenjem zadovoljstva kupaca i sveukupnim narušavanjem ugleda tvrtki.

Primijećeno je i kako svaki ispravak radova utječe na moral radnika, povećavajući frustraciju i smanjujući motivaciju. S obzirom na razinu nedostataka radne snage u industriji, to je nešto što tvrtke ne bi smjele zanemariti kao i utjecaj na produktivnost. Podaci postaju još zanimljiviji kad se gledaju na razini regije.

Istraživanje je pokazalo kako 47% korisnika iz Hrvatske, Slovenije i Srbije smatra da loša komunikacija između dionika i članova tima, u usporedbi s drugim uzrocima, jako utječe na troškove dodatnih radova. S druge strane, jedino stručnjaci iz ove regije smatraju kako loša kvaliteta materijala niti u najmanjoj mjeri ne utječe na troškove dodatnih radova.

Komentirajte prvi

New Report

Close