Pomorski centar za elektroniku pripojen OIV-u, otvara mu se izlaz na strana tržišta

Autor: Marija Brnić , 18. travanj 2024. u 23:00
Mate Botica, predsjednik Uprave Odašiljača i veza/P. Macek/PIXSELL

PCE je uvijek bio u državnom vlasništvu i poslovno naslonjen na ratnu mornaricu.

Većinski portfelj Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) smanjio se za još jednu tvrtku, ali bez prodaje. Pomorski centar za elektroniku (PCE) pripojen je drugoj državnoj tvrtki Odašiljačima i vezama (OiV), što je inače projekt koji je pokrenut još prije dvije godine, a sada je spajanje konačno finiširano.

Suglasnost upravama dvije tvrtke za zaključenje sporazuma o pripajanju odobrilo je na zadnjoj sjednici Upravno vijeće CERP-a, nakon što su provedene potrebne procjene opravdanosti i utvrđeni pozitivni efekti koje će objedinjavanje u veliki i snažni sustav OiV-a imati za tu manju tvrtku, s prihodima od oko jednog milijuna eura, a koja je uglavnom poslovala s gubicima.

Vezana za obranu
PCE je, inače, tvrtka koja dosad nije prolazila privatizaciju, uvijek je bila u državnom vlasništvu i vezana uz obranu, odnosno ratnu mornaricu, najprije jugoslavensku, a potom Hrvatsku ratnu mornaricu. Riječ je o poslovima vezanima uz kompletnu elektroniku i softvere na ratnim brodovima, od ugradnje i održavanja elektronskih sustava.

Razvoj tehnike dvojne namjene

Osnovna djelatnost PCE je integracija oružanih sustava s radarskim sustavima i komunikacijskom opremom te razvoj tehnike dvojne namjene.

Procjene koje je obavila ta splitska tvrtka, prema izvješću CERP-u, pokazale su da će pripajanjem OIV-u dobiti stabilnost i financijski i poslovno snažnijeg partnera, te da će njihove tradicionalne usluge donositi veće prihode te otvoriti prodaju i na inozemnom tržištu.

OIV, na čijem čelu je Mate Botica, na listi je onih od strateškog interesa i među vodećim pružateljima usluga u elektroničkim komunikacijama, zemaljskom i satelitskom odašiljanju radijskih i televizijskih sadržaja. Usto je nositelj izgradnje nacionalne strateške komunikacijske infrastrukture. Za njih će pripajanje PCE-a predstavljati daljnju diverzifikaciju poslovanja.

“Inicijalno detektirane koristi prelijevat će se, ispreplitati te multiplicirati u godinama koje slijede, a svi konkretni financijski ciljevi bit će postavljeni i nadopunjeni onima javne politike i hrvatske Vlade u vezi s pristupanjem naše zemlje Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD)”, kažu u OIV-u, u kojem je za integracijske aktivnosti zadužen Mihael Jančić, dugogodišnji stručnjak i menadžer u kompaniji.

“Svjestan sam da će poslovni uspjeh ovisiti o kvaliteti provedbe integracije, učinkovitosti i pravovremenosti adresiranja poslovnih izazova, kao i uspješnosti upravljanja novim resursima u objedinjenom društvu. Identificirali smo glavne pravne, administrativne i poslovne rizike, konkretne tržišne segmente i izvore novih prihoda, stoga u integraciju krećemo s još većim optimizmom,” ističe predsjednik Uprave OIV-a Mate Botica.

Razlika potencijalnih prihoda nakon pripajanja i ‘stand alone’ projekcija mogla bi doseći do četiri milijuna eura godišnje, praćena sa značajnim povećanjem dobiti, procjenjuju.

Agresivniji marketing
OIV je preuzeo imovinu i zaposlenike i sve obveze PCE-a, a ugovorom o pripajanju predviđen je agresivniji marketinški pristup i širenje aktivnosti na druge korisnike usluga, budući da će kapaciteti nakon pripajanja biti značajno prošireni. Jedno od područja poslovanja jest izrada i prodaja vlastitih proizvoda razvijenih unutar razvojnog centra PCE-a, a riječ je o različitim kriptografskim uređajima, a za one s kojima je OIV najavio nastavak aktivnosti, te i dodatno angažiranje razvojnih kapaciteta PCE-a.

Uz istraživanje i razvoj te razvoj kriptouređaja, osnovna djelatnost PCE je integracija oružanih sustava s radarskim sustavima i komunikacijskom opremom te razvoj tehnike dvojne namjene, vojne i civilne. Kompatibilnost vještina djelatnika nakon objedinjavanja višestruko će povećati sposobnosti i kapacitete podrške vojsci, smatraju u OIV-u. 

Komentirajte prvi

New Report

Close