Pomoću EU sredstava možemo graditi bolju budućnost

Autor: Darko Koren , 31. siječanj 2023. u 22:00
Prošlu godinu obilježila su nikad veća ulaganja u sektor obrazovanja/PD

Koprivničko-križevačka županija

Županijski razvoj i važni projekti u 2022. godini?

Godinu iza nas obilježila su nikad veća ulaganja u sektor obrazovanja i s pravom možemo reći kako je ovo uistinu bila plodonosna godina za Koprivničko-križevačku županiju, u kojoj smo, u suradnji s općinama, uložili više od 10 milijuna eura u izgradnju pet novih školsko-sportskih dvorana te osigurali 700.000 eura za njihovo opremanje, čime smo značajno doprinijeli većoj kvaliteti nastave i razvoju društvenog života u lokalnim zajednicama. U Koprivnici i Đurđevcu dogradili smo i opremili Obrtničku i Strukovnu školu, u sklopu Centra kompetentnosti Koprivničko-križevačke županije vrijednog gotovo 10 milijuna eura, što je ključan korak u stvaranju suvremenog strukovnog obrazovanja.

Županija je među prvima u državi uspostavila uslugu javnog linijskog prijevoza kako bi se održala funkcionalna mreža i povezanost svih krajeva Podravine i Prigorja, pri čemu korisnici imaju velike popuste i plaćaju simboličnu cijenu autobusnih prijevoznih karata. Nisu zaostajala niti ulaganja u županijski zdravstveni sustav o kojem brinemo s velikom pažnjom, pa smo nastavili s energetskom obnovom centralne bolničke zgrade OB Koprivnica, obnavljali vozni park hitne medicine koji je među najmlađima u državi, otvarali i opremali nove ordinacije te mjerama i poticajima pomagali u zadržavanju medicinskog kadra u našim zdravstvenim ustanovama. Nismo zaboravili niti na gospodarstvo i poljoprivredu gdje smo, preko javnih poziva, osigurali potpore vrijedne 1.6 milijuna eura. Dakle možemo reći da smo ispunili cilj u smislu kontinuiranog razvoja županije na svim poljima.

Koliko će, posebice energetska kriza i inflacija, utjecati na daljnji razvoj županije?

Ostvarenim projektima smo pokazali da, unatoč izazovima, možemo graditi bolju budućnost kako bi stanovnicima stvorili najbolje uvjete za život, a tako ćemo nastaviti i dalje. Naravno da problemi globalne razine utječu i na nas te da je potrebna prilagodba i još veća orijentacija prema europskim izvorima financiranja, no optimistično gledamo prema kapitalnim projektima koje želimo ostvariti.

Na našem prostoru se trenutno provode investicije vrijedne gotovo 700 milijuna eura koje će značajno pomoći daljnjem razvoju Podravine i Prigorja, a to se posebno odnosi na projekte aglomeracija i II. kolosijeka željezničke pruge od Križevaca preko Koprivnice prema mađarskoj granici.

Uvjereni smo da će i projekti Razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske, koji za naše područje iznose više od 413 milijuna eura, od kojih smo za njih tri nedavno potpisali ugovore o izradi projektno-tehničke dokumentacije, u narednom razdoblju omogućiti još veći razvoj i podizanje životnog standarda za sve stanovnike Koprivničko-križevačke županije.

Komentirajte prvi

New Report

Close