Pomoć Ukrajini: Što drugi rade dok Hrvatska čeka?

Autor: Poslovni.hr , 14. prosinac 2022. u 15:52
Foto: Reuters

Prema posljednjim procjenama oko 30% teritorija Ukrajine je ugroženo minama.

Trenutačno je u Varšavi u tijeku tijeku gospodarski Invoacijski forum Ukrajina – Poljska Izrael, koji okuplja najviše dužnosnike iz javnog sektora, međunarodnih korporacija, tehnoloških startupa i visokotehnoloških inženjera, venture investitora i tehnoloških influencera iz Poljske, Ukrajine i Izraela, kako bi stvorili poslovne prilike i poboljšali suradnju, gdje je akcenat na investicijama u ukrajinski IT sektor, razmjenu iskustava i pomoć Izraela pri obnovi Ukrajine.

Francuska je poslala humanitaru akciju “Un bateau pour l’Ukraine”, gdje su, osim hrane, lijekova i građevinskog materijala poslana i vatrogasna vozila, kao i tri mosta, koji se upravo montiraju u Černjigovskoj oblasti. Izbor opreme i materijala je obavljen u suradnji s Službom za izvanredne situacije Ukrajine, te Ministarstvom zdravlja Ukrajine.

10. prosinca, Azerbejdžan je poslao 45 električnih transformatora i 50 generatora Ukrajini, ukupne vrijednosti 837.000 USD, a pomoć je dala azerbejdžanska elektroenergetska tvrtka “Azernerji”.

11. prosinca, Maroko je objavio da Ukrajini šalje rezervne dijelove za tenkove T – 72 .

Istog dana, na TV kanalu Freedom Ua objevljeno je das u Njemačke I Ukrajinske tvrtke napravile modularnu mobilnu bolnicu, koja je predate Oružanim snagama Ukrajine.

Norveška je obećala stručnu pomoć, te financijsku pomoć u vrijednosti 1 milijarde NOK za obnovu elektroenergetskog sektora Ukrajine.

Prema posljednjim procjenama oko 30% teritorija Ukrajine je ugroženo minama.

U svim navedenim oblastima Hrvatska ima što ponuditi. Ostaje samo pitanje: što se čeka?

Krajnje je vrijeme da se svi dionici u Hrvatskoj aktivnije uključe u pružanje humanitarne i razvojne pomoći Ukrajini. Jer ćemo se poslije (opet) pitati: kako tako malo izvozimo?

Komentirajte prvi

New Report

Close