Pomak za jedno mjesto sa začelja ljestvice talenata

Autor: Marija Crnjak , 18. studeni 2019. u 22:00
Kod nas je i dalje izražen 'odljev mozgova'/FOTOLIA

IMD-ovo izvješće uključuje 63 zemlje, Hrvatska je 53., najbolji plasman u ulaganju i razvoju.

Hrvatska je ove godine poboljšala poziciju za jedno mjesto na Svjetskoj ljestvici talenata koju objavljuje Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, no i dalje smo pri dnu ljestvice.

Izvješće uključuje 63 zemlje koje su u IMD-ovu Svjetskom godišnjaku konkurentnosti, a u Izvješću o talentima Hrvatska se sada nalazi na 53. mjestu. Izvješće ocjenjuje sposobnost zemlje da izgradi, privuče i zadrži nadarene osobe kako bi stvorila bazu za povećanje konkurentnosti i rast gospodarstva. Bazira se na tri faktora, ulaganje i razvoj, odnosno podizanje kvalitete obrazovnog sustava kroz javne investicije, faktor privlačnosti, sposobnost zemlje da zadrži i privuče nadarene osobe iz inozemstva, te faktor spremnosti, mogućnost zemlje da udovolji zahtjevima tržišta rada. 

Hrvatska je najbolje pozicionirana po faktoru ulaganja i razvoja, kao prednosti ističu se izdvajanje vlade za obrazovanje po učeniku (postotak BDP-a po glavi stanovnika u srednjoškolskom obrazovanju) te omjer učenika i profesora u osnovnim i srednjim školama. Kao nedostatak navodi se nedovoljno ulaganje kompanija u trening zaposlenika. Po faktoru privlačnosti da zadrži i privuče talente Hrvatska se nalazi na 61. mjestu.

Kao prednost izdvojen je indeks troškova života, a nedostatak je u privlačenju i zadržavanju talentiranih osoba te njihovom odlasku (brain drain). Kod faktora spremnosti zemlje za udovoljavanjem zahtjevima tržišta za kvalificiranom radnom snagom nalazimo se na 60. mjestu. Prednost su nam diplomanti prirodnih znanosti, a nedostaci u području dostupnosti osoba s financijskim vještinama te međunarodnog iskustva višeg menadžmenta. 

"Ne možemo biti zadovoljni 53. mjestom. Možemo biti duboko zabrinuti našom nesposobnošću za zadržavanje talenata i nespremnošću za pozicioniranje u budućnosti. Stoga ovu rang listu prihvatimo kao poticaj na akcije koje će nas bolje osposobiti za društvo znanja i vještina i tako osigurati boljitak našim građanima",  ističe Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost, partnerske institucije IMD-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close