‘Polovica ulaganja u promet ide željeznici’

Autor: Lucija Špiljak , 30. kolovoz 2020. u 09:46
Ministar prometa Oleg Butković obišao radove na pruzi Zagreb Zapadni kolodvor – Savski Marof/ROBERT ANIĆ/PIXSELL

Od svibnja 2020. traju radovi na obnovi željezničke pruge Zagreb Zapadni kolodvor – Savski Marof.

Od svibnja 2020. traju radovi na obnovi željezničke pruge Zagreb Zapadni kolodvor – Savski Marof, čija vrijednost iznosi gotovo 366 milijuna kn bez PDV-a, od čega se veći dio financira iz Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Dio je to velikog investicijskog ciklusa u prometnu infrastrukturu od 20 milijardi kuna, od čega polovica ide u željeznicu. Završetak radova očekuje se u ljeto 2022., a ovih dana obišao ih je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Pruga duga 18 km zadnji put je remontirana 1974., a obnova bi je trebala osnažiti, povećati nosivost te razinu sigurnosti i brzinu vlakova na 120 km/h, a troškovi održavanja trebali bi se smanjiti. Dnevno prugom prođe oko 170 vlakova i nalazi se na važnom koridoru za međunarodni teretni i gradsko-prigradski prijevoz.

Ministar je prilikom obilaska podsjetio kako se obnovom pruge Zaprešić – Zabok samo na toj mikrolokaciji ulaže oko 900 mil. kn.

Najavio je nastavak ulaganja u željeznicu, a idući tjedan potpisat će i ugovor za nabavu nova 22 vlaka za HŽ Putnički prijevoz, u vrijednosti više od milijardu kuna.

Naveo je i kako je promet u dosadašnjem dijelu ove godine na razini oko 50 % prošlogodišnjeg, pri čemu cargo željeznički i putnički promet nisu imali velike štete zbog korone.

Komentirajte prvi

New Report

Close