Poljoprivredi 150 milijuna kuna manje, poticaje ne dirati

Autor: Poslovni.hr , 26. veljača 2016. u 16:13
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Uštede se mogu postići na različitim stavakama od navodnjavanja, čišćenja kanalskih mreža, ribarstvu, pa i ruralnog razvoja, kao i materijalnih troškova, a cilj je da se ne diraju poticaji.

Smjernice Ministarstva financija oko ušteda na proračunu zahvatit će i Ministarstvo poljoprivrede, no prema informacijama koje je dobio Agrobiz uštede u poljoprivredi bi trebale biti 150 milijuna kuna, ali one ne bi trebali zadirati u poticaje.

Prema neslužbenim informacijama, iznos od 150 milijuna kuna odnosi se na izvršenje proračuna za 2015. godinu. Naime, od 3,4 milijardi kuna koliki je proračun bio u 2015., izvršenje je bilo manje za 150 milijuna kuna, a za ovaj iznos bi mogao biti smanjen odnosno srezan proračun za poljoprivredu u ovoj godini. Prema izvorima iz Vlade, ministar Romić još nije donio odluku sa kojih stavki će se rezati, no čini se da ipak neće dirati poticaje koji bi trebali biti isplaćeni u punom iznosu. Različite brojke koje se pojavljuju u javnosti oko rezanja za poljoprivredu pomalo zbunjuju, no valja uzeti u obzir i da je prošle godine isplaćeno  za potpore (avansno) 730 milijuna kuna, pa se i zbog tog iznosa neke moguće cifre ne poklapaju.

Uštede se mogu postići na različitim stavakama od navodnjavanja, čišćenja kanalskih mreža, ribarstvu, pa i ruralnog razvoja, kao i materijalnih troškova, a cilj je da se ne diraju poticaji. Gotovo svaka Vlada pokušava u rezanja proračuna dirati i u subvencije, no one poljoprivredne su najosjetljvije jer bi izazvale ogroman revolt proizvođača. Posebice zato što bi  svako umanjenje nacionalnog dijela, moglo značiti i umanjenje dijela potpora koje dolaze iz EU proračuna, a time bi domaći poljoprivrednici bili dvostruko oštećeni.

Razlozi za pobunu koju bi izazvalo rezanje potpora su monogobrojni. Naime, proizvodnja i dalje pada, uvoz raste, a mljekarski sektor je gotovo na koljenima. Svako zadiranje u poticaje napravilo bi revolit i pobunu poljoprivrednika, kažu čelni ljudi nekolicine udruga. Koliko je teško stanje, na okruglom stolu Agrobiza o mljekarskom sektoru potvrdili su nam predstavnici proizvođača mlijeka, ali i industrije koji su po prvi put suglasni kako zajedno moraju ići prema Vladi i tražiti rješenja da se pokuša stati na kraju prevelikom uvozu. Naime, u trgovačkim lancima pojavilo se mlijeko po cijeni od 2,79 do 2,89 kuna što je gotovo nevjerojatna cijena koju je teško opravdati proizvođačkim troškovima i konkuretnošću.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close