‘Poljoprivreda nam je bila izgubljena u prijevodu’

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 07. ožujak 2017. u 22:00
Ministar je uživao i na Doručku hrvatskih farmi u Osijeku/Marko Mrkonjić/PIXSELL

Do 2020. možemo biti u rangu Austrije i Njemačke.

Posljednjih nekoliko godina naša poljoprivreda kao da je bila izgubljena u prijevodu. Europski novac nismo iskoristili. To ćemo promijeniti. Učinit ću sve da hrvatsku poljoprivredu vratimo u život. Mlada lica koja danas ovdje vidim daju mi nadu da će budućnost naše poljoprivrede imati istinske stručnjake koji će uz svo stečeno znanje biti otvoreni za njegovu nadogradnju, učenje iz najboljih primjera iz prakse i primjenu novih tehnologija u poljoprivredi".

Izjavio je to ministar Tomislav Tolušić na 2. poljoprivrednoj konferenciji Slavonika u Osijeku. Konferencija je okupila više od 300 poljoprivrednika, znanstvenika, predstavnika OPG-ova i poljoprivrednih tvrtki. Tolušić je naglasio kako slavonske županije imaju velik gospodarski potencijal, te kako će im Vlada pružiti logistiku za kvalitetne projekte, napomenuvši kako je samo za "Projekt Slavonija" osigurala 2,5 milijardi kuna, dok su poljoprivrednim gospodarstvima kroz program ruralnog razvoja raspoložive izdašne potpore za modernizaciju i ulaganja koja donose nova radna mjesta.

"Udružimo znanje i krenimo u obnovu Slavonije čim prije, zaustavimo iseljavanje mladih, pokažimo konačno da se i ovdje može dobro zaraditi i pristojno živjeti", kazao je Tolušić. Uvjerava da hrvatski poljoprivrednik do 2020. može biti u rangu s austrijskim, njemačkim ili francuskim, ali za ostvarenje toga cilja doprinos, osim Ministarstva, trebaju dati agencije, znanstvene institucije i proizvođači.

Kazao je kako su od 2,4 milijarde eura raspoloživih sredstava iz Fonda ruralnog razvoja, do sada raspisana 34 natječaja u dvije godine, a od ugovorenih 200 milijuna eura, povučeno je 50. Ove godine, tvrdi, raspisat će se 50 natječaja, vrijednih 500 milijuna eura. "Kad bi svake godine u hrvatsku poljoprivredu došlo 500 milijuna eura, mogli bismo biti bolji od Austrijanaca ili Nijemaca", naglasio je. 

Komentirajte prvi

New Report

Close