Poljaci zazivaju rast Studenca na krilima turizma i jače potrošnje

Autor: Ana Blašković , 10. lipanj 2018. u 22:00
Michał Kedzia, partner u poljskom fondu koji je kupio trgovački lanac

Enterprise ipak kupio tvrtku, čeka AZTN.

Nakon što su Poljaci još prošli tjedan decidirano tvrdili da ne mogu komentirati "nagađanja", u petak je službeno potvrđeno da je poljski Enterprise Fund VIII, pod upravljanjem Enterprise Investorsa (EI), preuzeo taj maloprodajni lanac.

Vrijednost akvizicije 100-postotnog udjela nije objavljena, a zeleno svjetlo još mora dati Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.  S više od 200 milijuna eura prihoda, omiški Studenac drugi je (iza Tommyja) po veličini dalmatinski maloprodajni lanac, a osmi na ljestvici u Hrvatskoj. Zapošljava oko 2600 radnika, a njegov osnivač Josip Milavić pokretač je Nacionalnog trgovačkog lanca (NTL).

 

200 milijuna

eura prihoda ostvario lani trgovački lanac u vlasništvu Josipa Milavića

Tom akvizicijom poljski fond širi svoj portfelj u Hrvatskoj, od Agrokora su (dok mu je na čelu bio Ivica Todorić) preuzeli Intersport, a u ožujku su kupili 65 posto tvrtke Pan Pek. Preko tvrtke Kofola u Češkoj vlasnici su slovenskog proizvođača voda Radenske koja je od Podravke 2016. kupila lipičku tvornicu Studenac. Interes za dalmatinski lanac Poljaci vide u rastu kupovne moći i broja turista zahvaljujući kojima raste maloprodaja hrane u Hrvatskoj.

"Našim prisustvom u Studencu planiramo ubrzati razvoj prodajne mreže, sudjelovati u tržišnoj konsolidaciji te poboljšati poslovanje postojećih prodajnih mjesta", rekao je partner u EI-ju Michał Kędzia. Josip Milavić u priopćenju je istaknuo da je transakcija "prirodna nadogradnja" poslovanju Studenca čija je mreža broji 384 trgovine, a da dnevno opslužuju oko 175.000 kupaca. Enterprise Investors je društvo koje upravlja s devet fondova, a koji su investirali 1,8 milijardi eura u 141 tvrtku, a izlaskom iz njih 127 ostvarili su 3,7 milijardi eura. Glavni savjetnik u akviziciji bio je Adria Capital, a pravni savjetnik Schönherr. 

Komentirajte prvi

New Report

Close