Poljaci bi slavonski hrast lužnjak

Autor: Poslovni dnevnik , 28. rujan 2016. u 21:59
Zanimaju se i za finalne proizvode: vrtne garniture, podove.../Marko Jurinčec/PIXSELL

U Vinkovce potegnulo 11 proizvođača.

Predstavnici 11 poljskih drvoprerađivača zainteresirani su za kupnju slavonskog hrasta lužnjaka i suradnju s vukovarsko-srijemskim drvnim prerađivačima, s kojima su se sastali u srijedu u Vinkovcima.  

Poljska je jedna od zemalja EU koje imaju dobro i razvijeno gospodarstvo te od Poljaka možemo dosta naučiti, osebice u drvnoj industriji u smislu bolje i funkcionalnije organizacije tržišta, ocijenio je Josip Faletar iz Drvnog klastera Slavonski hrast. Predsjednica HGK-Županijske komore Vukovar Vinka Ivanković rekla je da je od 1500 tvrtki u toj županiji u sektoru prerađivačke industrije njih oko 250, od čega je 56 drvoprerađivača. "Nama je važno da svi drvoprerađivači, koji su se održali i preživjeli nedaće te se našli na tržištu EU, rade dobre poslove u finalizaciji vlastitih proizvoda", poručila je Ivanković.

Po riječima Rafala Gruszczynskog iz Poljske gospodarske komore, najveći problem s kojim se Poljska trenutačno bori nedostatak je suradnje s državama koje prodaju drvo, posebice hrast. "Zato i tražimo države koje su poznate po uzgoju hrasta, ali i drugog drveća. Ovdje su došle naše najveće tvrtke u drvnoj industriji i nadaju se suradnji, zanimaju se za finalne proizvode, kao što su vrtne garniture, podovi ili sve ostalo što hrvatsko tržište nudi", rekao je Gruszcynski, dodajući da u Poljskoj posluje oko 7500 tvrtki u drvoprerađivačkoj industriji s prerađenih 38 milijuna kubika drva godišnje. U Spačvanskom je bazenu, koji čini petinu svih lužnjakovih šuma u Hrvatskoj, oko 43.000 hektara hrasta lužnjaka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close