Policija upozorila građane na ozbiljnu prevaru na društvenim mrežama, ljudi diljem Hrvatske ostali bez novca

Autor: Poslovni.hr , 28. svibanj 2020. u 08:44
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Policijski službenici kriminalističke policije dovršili su kriminalističko istraživanje nad 24-godišnjakom, zbog sumnje u počinjenje niza kaznenih djela ‘Računalne prijevare’ i ‘Nedozvoljene uporabe osobnih podataka.

Policija je izvijestila o novim oblicima online prevara te poslala upozorenje građanima.

“Policijski službenici kriminalističke policije dovršili su kriminalističko istraživanje nad 24-godišnjakom s područja Slavonskog Broda, zbog sumnje u počinjenje niza kaznenih djela ‘Računalne prijevare’ i ‘Nedozvoljene uporabe osobnih podataka’.

Daljnjim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 24-godišnjak, u vremenskom razdoblju od siječnja do ožujka ove godine počinio kaznena djela na štetu više osoba iz cijele Hrvatske, tako da je putem društvenih mreža ostvario kontakt s oštećenima, lažno se predstavljajući. Potom je od oštećenih zatražio kupovinu PaysafeCard bonova koje je potom i unovčio, a u čemu su mu pomogli 20-godišnjak i 31-godišnjak.

Policijski službenici su 24-godišnjaka uz kaznenu prijavu predali pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske. Istog dana okrivljenik je doveden sucu istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu, koji mu je odredio istražni zatvor, nakon čega je predan u zatvor u Požegi.

Također, policijski službenici protiv 20-godišnjaka i 31-godišnjaka podnose kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Pranja novca“”, stoji u priopćenju policije.

“Upozoravamo građane, posebice one srednje životne dobi koji koriste društvene mreže, da se u svim slučajevima radilo o novom načinu počinjenja računalnih kaznenih djela preuzimanjem osobnih podataka stvarnih osoba i stvaranjem novih ‘kloniranih’ profila, koje je vrlo lako napraviti. Tako se osoba dovodi u zabludu da komunicira s poznanikom, dok u stvarnosti ostvaruje komunikaciju s počiniteljem kaznenog djela.

Pozivamo građane da svaki ovakav sumnjivi način komunikacije prijave policiji te da ne nasjedaju na ovakve ili slične načine prijevare putem društvenih mreža”, upozoravaju.

Komentari (3)
Pogledajte sve

To im je pomogao onaj nezaposleni “predsjednik” M&K kluba Radošić sa računalnim programom, kojeg je sam napravio u suradnji sa Romaničevcima

Brontosaur, 29.05.2020. u 04:46

Gledam reklamu nove Vise gdje je plaćanje u buduće biti transakcija potpisana pinom! No, do 100 Kn pin nije potreban! Kupnjom “nekog” do 100 kuna može se ili dovoljno je da dođete Visom pored mobitela i platit ćete “nekom” račun do 100 Kn bez da to znate, preko Wifi konekcije mobitela i kartice!!! Treba uvesti unošenje pina “za sve iznose”!!!!

ne treba. treba podići iznos svuda na 250, kao to je HNB predložio. Sad ja u PBZu ne mogu ići na 250 Kn jer nemam Premium. Ali ako koristim GPay/Revolut onda može. Po meni tako treba i biti. Ne treba kucati nikakve pinove, nego plaćati mobitelom (beskontaktno), koji je ionako zaključan PINom/biometrijom.

 

Gledam reklamu nove Vise gdje je plaćanje u buduće biti transakcija potpisana pinom! No, do 100 Kn pin nije potreban! Kupnjom “nekog” do 100 kuna može se ili dovoljno je da dođete Visom pored mobitela i platit ćete “nekom” račun do 100 Kn bez da to znate, preko Wifi konekcije mobitela i kartice!!! Treba uvesti unošenje pina “za sve iznose”!!!!

New Report

Close