Policija nabavlja papar sprejeve – bolje onesposobiti nego ubit’ čovjeka

Autor: Ksenija Puškarić , 27. ožujak 2013. u 13:25
Dubravko Jagić, predsjednik sindikata; Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatski policajci uskoro će postati još opasniji.

Hrvatski policajci uskoro će postati još opasniji – osim vatrenog oružja i pendreka, uskoro će biti opremljeni i tzv. papar sprejem, sprejem za samoobranu koji može oslijepiti napadača i u potpunosti ga onesposobiti na pola sat do sat vremena.

MUP je upravo raspisao natječaj za nabavku papar spreja, a ukupna vrijednost nabavke je 419.200 kuna – za što se može otprilike nabaviti oko 12000 sprejeva. 

Prema riječima Dubravka Jagića, predsjednika Sindikata policije, inicijativa za novu "opremu za nerede" za hrvatske policajce došla je upravo iz te institucije.

"Bolje je čovjeka na taj način onesposobiti, nego ga ubiti", slikovit je Jagić koji dodaje kako se nada da pacijenti s ugrađenim pacemakerima ubuduće neće izazivati nemire "jer bi za njih taj sprej mogao biti poguban".

"Nitko se ne treba bojati prekoračenja policijskih ovlasti, ali u neredima će službena policijska osoba u budućnosti itekako koristiti tu opremu", kazao je Jagić koji dodaje kako je to u inozemstvu uobičajeni dio policijske opreme.

Inače, sprejevi za samozaštitu su tako dizajnirani da nema mogućnosti da se aktiviraju sami od sebe u torbici ili džepu, a domet im je do četiri metra, iako nije preporučljivo upotrebljavati ih ispod jednog metra. Sadržaj manje bočice je dostatan za barem četiri izbačaja po jednog sekundi ili dva izbačaja po dvije sekunde, što je i preporuka proizvođača.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Milicija trenira strogoću…. da ne bude sve kako jaaaaa hoću … [emo_palacd]


"papar sprej", kakav je to hrvatski? da da teško jezik jako imati bljedoliki.

milicijski, kako smo rekli

Sve u službi zaštite političke i financijske oligarhije i tekovina privatizacijske i pretvorbene pljačke [emo_palacg]. I da,… ne nabavlja milicija ništa već nabavljaju oni koji crnče za njihove plaće i benificije.

“papar sprej”, kakav je to hrvatski? da da teško jezik jako imati bljedoliki.

New Report

Close