Policija idući tjedan posebno nadzire ovu vrstu vozila, za vikend različite akcije u više dijelova Hrvatske, posebno testiranja vozača

Autor: Poslovni.hr , 10. svibanj 2019. u 10:43
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U razdoblju od 13. do 19. svibnja policijske postaje će kroz redovnu službu pojačano provoditi nadzor teretnih automobila i autobusa, priopćeno je iz nekoliko policijskih uprava.

Ova akcija usklađena je sa akcijama Europske unije za 2019. godinu, a sukladno navedenom terminu provodi se na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj.

Operativnu akciju „Nadzor teretnih automobila i autobusa“ provest će sve policijske postaje, uključujući i graničnu policiju na graničnim prijelazima.

Akcije i za vikend

Tijekom vikenda, 11. i 12. svibnja 2019. godine, na području Policijske uprave zagrebačke provest će se Akcija nadzor vozača motocikala, mopeda i bicikala. 
 
"Posebna pozornost obratit će se na prekršaje nepropisne brzine motocikala, nekorištenja zaštitne kacige vozača i putnika na motociklima i mopedima, isteka važenja prometne dozvole, neregistriranih vozila, upravljanja prije stjecanja prava na vožnju, upravljanja bez odgovarajuće kategorije, neisticanja ili nepropisnog isticanja registarskih pločica, tehničku neispravnost vozila i ostalih prekršaja u prometu. U provedbi akcije koristit će se i uređaji za mjerenje razine buke.
 
S obzirom na konstantno povećanje broja bicikala u prometu, kao i sve češće sudjelovanje biciklista u prometnim nesrećama, posebna pozornost posvetit će se prekršajima koje čine vozači bicikala, a to su prekršaji vožnje po nogostupu, nekorištenja biciklističkih staza ili traka, kretanja u nedopuštenom smjeru, nekorištenja ispravnih i propisanih uređaja i opreme, nekorištenja svjetala tijekom noći ili u uvjetima smanjene vidljivosti, kao i ostali prekršaji.
 
Također će se sankcionirati i vožnja i parkiranje po biciklističkim površinama drugih skupina vozila – kretanje motocikala po biciklističkim trakama i drugi prekršaji koji ugrožavaju promet i sigurnost biciklista", najavljeno je.

 "Alkohol"

Mobilni tim Policijske uprave međimurske i Policijske uprave varaždinske će s 11. na 12. svibnja (sa subote na nedjelju) od 23 do 5 sati provoditi operativnu akciju „Alkohol“.

"Operativna akcija usmjeriti će se na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili droga, suzbijanje grubog kršenja prometne discipline te ostalih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice s najtežim posljedicama. Posebna pozornost posvetiti će se sudionicima u prometu mlađe životne dobi, a koji su i najčešći počinitelji navedenih prometnih prekršaja", poručuju iz policije.

"S ciljem osiguranja povoljnijeg stanja sigurnosti cestovnog prometa na području cijele Republike Hrvatske, pa tako i na području koje sigurnosno pokriva Policijska uprava požeško-slavonska, tijekom nastupajućeg vikenda pojačano će se provoditi nadzor sudionika u prometu. Posebno će se nadzirati i sankcionirati vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja nedopuštenom brzinom, nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje, te korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima, ali i svi ostali prekršaji u cestovnom prometu. Isto tako ciljano će se provoditi nadzor recidivista odnosno višestrukih počinitelja prekršaja prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere", najavili su iz požeško-slavonske policije. 

Policijska uprava koprivničko-križevačka će i tijekom ovog vikenda, od 14 sati u petak, 10. svibnja, do 7 sati u ponedjeljak, 13. svibnja, provoditi pojačani nadzor prometa.

"Tijekom pojačanog nadzora prometa vikendom posebna pozornost će se posvetiti nadzoru brzine kretanja, upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, upravljanju vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, poštivanju prednosti prolaska, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa, što uključuje i pravilan prijevoz djece, nadzoru pravilnog korištenja mobitela, nadzoru mladih vozača te nadzoru recidivista i vozača mopeda i motocikala", poručili su.

Komentirajte prvi

New Report

Close