Policajci tražili sutkinju da kazni Zagrepčanku jer je isprosila 5 kuna i 5 lipa, evo što im je poručila

Autor: Poslovni.hr , 14. listopad 2022. u 10:01
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Policajci u Prvoj policijskoj postaji u Rijeci pisali su optužni prijedlog protiv 35-godišnje Zagrepčanke koju su zatekli “kako se odaje prosjačenju na način da od prolaznika traži milostinju u novcu i da je činjenjem navedenog prekršaja stekla 5,05 kuna”.

Uzalud su pisali i potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta – pet kuna i pet lipa, koje od prosinca 2020. policija čuva kao “corpus delicti”.

Sutkinja Općinskog suda u Rijeci Višnja Radović-Maričić oslobodila je ženu optužbe naredivši da joj se oduzete kovanice vrate. Ako se to ne učini u roku od jednog mjeseca od pravomoćnosti presude, onda će riječka policija taj iznos morati uplatiti u proračunska sredstva. Tako je po zakonu, radilo se o milijun kuna ili par kovanica.

Sutkinja se na prijedlog i uz sudjelovanje više sudske savjetnice-specijalistice Moire Gulja kao zapisničarke, pozvala na članak 161. stavak 6. Prekršajnog zakona u kojem je određeno da će sud ispitujući optužni prijedlog odmah donijeti presudu kojom se okrivljenik oslobađa optužbe nađe li da djelo koje se okrivljeniku stavlja na teret nije prekršaj. A to je u ovom slučaju i zaključila.

U optužnom prijedlogu pisalo je da je okrivljenica u 11 sati ispred Trgovačkog centra Plodina u Viškovu tražila milostinju od prolaznika i tako došla do spomenutog “plijena”. Ali, za prekršaj “odavanje prosjačenju” potrebno je da prekršitelj “učestalo ponavlja” prosjačenje, a jednokratnim činom ne čini prekršaj koji se sastoji od više radnji izvršenja koje treba dokazati da bi se moglo zaključiti da je riječ o odavanju prosjačenju.

K tomu, sutkinja je 22. kolovoza od Ministarstva pravosuđa i uprave dobila potvrdu da okrivljenica ni prije, a ni nakon tog događaja nije prekršajno osuđivana.

Na koncu je morala napisati i zakonsko obrazloženje zašto je odlučila oduzeti novac vratiti okrivljenici koju je oslobodila optužbe.

Troškovi prekršajnog postupka padaju na teret proračunskih sredstava suda, prenosi Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close