Pola milijarde kuna projekata, 50% posla za građevinare

Autor: Suzana Varošanec , 17. svibanj 2017. u 07:57
Prvi će biti raspisan natječaj za izvođenje radova na revitalizaciji područja tvrđave Sv. Ivan

Gradit će se Studentski kampus Palacin, centri za nove tehnologije i poduzetništvo te za upravljanje katastrofama…

Grad Šibenik postaje na dužu stazu 'bazen' za poslove građevinskih tvrtki: dok se u milijardama eura mjere projekti privatnog sektora koji se pripremaju, aktualnih je i 20-ak javnih projekata.

Ukupno su vrijedni oko 550 milijuna kuna od čega se oko 250 mil. kn odnosi na građevinske radove. Riječ je o javnim projektima financiranim sredstvima EU koji se nalaze u različitim fazama, no prvi će kako doznajemo biti raspisan natječaj za izvođenje radova na revitalizaciji područja tvrđave Sv. Ivan.  Projekt je vrijedan 49 milijuna kuna, i prema najavi pročelnika UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Matije Bumbaka, građevinari ga mogu očekivati do kraja godine. 

Centar startupova
"Natječaj za izgradnju Studentskog kampusa Palacin, značajan projekt zbog ulaganja u obrazovanje u vrijednosti 85 milijuna kuna, prema planu bit će objavljen 2018. i to nakon što se do kraja godine kompletira dokumentacija", kaže Bumbak.  Rezultati, pak, za dva natječaja – 28 mil. kn vrijedan Centar za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut i 24 mil. kuna za Hrvatski centar koralja Zlarin, trebali bi brzo biti poznati.

Šibenik ovih dana očekuje odluku za sredstva kojim će financirati projekt Trokut kao središnje mjesto za razvoj startupova. Vrijednost građevinskih radova za oba projekta iznosi oko 70% ukupne vrijednosti.   Jadranski centar za upravljanje katastrofama – Kornat, značajan projekt zbog izmještanja Vatrogasnog doma i civilne zaštite na kvalitetniju lokaciju. Vrijedan je 40 mil. kuna, i što je zanimljivo, u fazi je pripreme za financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a upravo EU financiranje za ovu vrst projekata Šibenik čini jedinstvenim. 

Ušli u Akcijski plan
Jedini veliki projekt koji nije građevinske prirode vrijedan je 167 milijuna kuna – nabava novih brodova na električni pogon i gradnja pontona, trenutno ovisi o izradi strateškog dokumenta koji je važan za raspisivanje natječaja.

Od 70 mil. eura odobrenih u svrhu boljeg povezivanja otoka, Šibenik je najdalje otišao u pripremi projekta te je uvršten u Akcijski plan Ministarstva regionalnog razvoja za implementaciju Strategije regionalnog razvoja. Uz izgradnju infrastrukture poduzetničke zone Podi u vrijednosti 10 mil. kuna, pripremaju i projekt Žičare (57 mil. kuna), Urbani eskalator (30 mil. kn) i izgradnju galije Sv. Juraj – Ploveća povijest Jadrana koja iznosi 13 mil. kuna. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

nije problem u poslu, nego cijenama, obično nisu profitabilne

Jbte Antife će dobiti svrab,od toliko investicija. 😀

New Report

Close