Pokrenuto stvaranje turističkog klastera konkurentnosti

Autor: VLM , 26. travanj 2013. u 17:28
Luka u Hvaru / Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Klaster će okupiti privatni, javni, civilni i znanstveni sektor na svim razinama, a na prvom inicijalnom sastanku, ministar turizma Darko Lorencin predstavio je proces programiranja za korištenja sredstava iz strukturnih fondova.

Ministarstvo turizma je u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU i Ministarstvom gospodarstva pokrenulo stvaranje Klastera konkurentnosti hrvatskog turizma, koji će omogućiti kvalitetnu identifikaciju, kreiranje i apliciranje projekata na Strukturne EU fondove. Klaster će okupiti privatni, javni, civilni i znanstveni sektor na svim razinama, a na prvom inicijalnom sastanku, ministar turizma Darko Lorencin predstavio je proces programiranja za korištenja sredstava iz strukturnih fondova, s naglaskom na turističke projekte, te model formiranja i način rada takve vrste udruživanja. 

– Turistički sektor karakterističan je zbog svoje horizontalnosti, odnosno doticaja s mnogim drugim sektorima, što u organizacijskom smislu predstavlja određeni izazov. Ovakav način udruživanja omogućit će nam svima mnogo jasnije, jednostavnije i konciznije apliciranje projekata i korištenje sredstva iz EU fondova, koji će pridonijeti jačanju kvalitete destinacija i konkurentnosti cjelokupnog turističkog sektora – izjavio je ministar Lorencin. 

Klaster konkurentnosti je model za kreiranje strateških projekata i projekata od nacionalnog interesa preko tzv. turističkih platformi, koje su definirane ključnim proizvodima hrvatskog turizma iz Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine. Riječ je, primjerice, o platformi nautičkog, zdravstvenog, poslovnog, kulturnog ili golf turizma, od kojih će svaka, na svom području i u suradnji relevantnih dionika na nacionalnoj, regionalnim i lokalnim razinama, definirati strateške projekte i mreže projekata od nacionalnog interesa.

Komentirajte prvi

New Report

Close