Pokreće se prvi integracijski program za strane radnike u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 05. ožujak 2024. u 13:01
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ciklus radionica kreće iz Pule.

Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Veleučilištem Edward Bernays pokreće program edukacija Welcome to Croatia u cilju integracije stranih radnika u društvo i poslovnu zajednicu, prvi takav u Hrvatskoj.

Ciklus radionica kreće iz Pule, gdje će od 25. do 29. ožujka strani radnici iz sektora turizma učiti o specifičnostima Hrvatske kao zemlje domaćina u kontekstu nacionalnog identiteta, društvenih i kulturnih normi i vrijednosti, ali će također učiti osnove hrvatskog jezika, upoznat će se sa zakonodavnim okvirom, osnovama sigurnosti na radu te će usavršavati poslovne norme u kontekstu rada s klijentima, obrade pritužbi klijenata, hitnih sigurnosnih postupaka i poslovnog bontona općenito.

Welcome to Croatia je interdisciplinarni edukacijski program koji odgovara izazovima integracije i osnovnog osposobljavanja državljana trećih zemalja u Hrvatskoj, kao pomoć za jednostavnije uključivanje u društvene tokove i rad u tercijarnom sektoru.

“Osluškujući potrebe gospodarstva, ali i pozive iz različitih društvenih sfera kako je nužno započeti s provođenjem integracijskih programa za sve veći broj stranih radnika koji dolaze u našu zemlju, započinjemo s provođenjem programa koji će strane radnike upoznati s osnovama hrvatskog društva i poslovnih normi. S obzirom na to da se i ove godine očekuje izdavanje preko 170.000 novih radnih dozvola, vjerujem da u sinergiji s mjerom vaučera HZZ-a za učenje hrvatskog jezika za strance, možemo doprinijeti njihovoj integraciji u naše društvo. Navedene mjere su prvi koraci prema sustavnoj i sveobuhvatnijoj integracijskoj i imigracijskoj politici, kako bi Hrvatska privukla i zadržala kvalitetnu radnu snagu”, izjavio je predsjednik HGK Luka Burilović.

U prvom koraku, predviđeno je održavanje 10 ciklusa edukacija u većim gradovima u Hrvatskoj. Program se izvodi uživo, na engleskom jeziku, u sjedištima županijskih komora HGK ili u prostorima poslodavca, ako postoji interes za cijelu grupu.

Više informacija o programu Welcome to Croatia dostupno je na podstranici HGK.

Komentirajte prvi

New Report

Close