Pojavila se nova epidemija, evo gdje vreba i koji su glavni simptomi

Autor: Poslovni.hr , 17. svibanj 2021. u 14:17
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Uglavnom obolijevaju, kažu liječnici, mlađi ljudi.

I dok od korone mnogi bježe u prirodu, tamo vreba nova epidemija – mišja groznica. Simptomi su varljivi i uobičajeni, no tu bolest nikako ne smijete podcjenjivati.

Temperatura od četrdeset stupnjeva, slabost, bolovi u leđima. Već mjesec dana Toni Spahija bori se s mišjom groznicom. “Srećom po mene, kolega je prije mene prebolio mišju groznicu. On mi je rekao: ‘To mora biti to, odi na hitnu’, i tako je bilo. Otišli smo na hitnu i po nalazima krvi vidjelo se da je osamdeset posto mišja groznica”, ispričao je za Dnevnik.hr.

Do sada je u Hrvatskoj oko stotinu zaraženih, u istom razdoblju lani bilo ih je jedanaest, piše Dnevnik.hr.

“Poljski miš, šumski miš, riđa voluharica, livadna voluharica, to su rezervoari zaraze za mišju groznicu. Inkubacija je od dva do tri tjedna, a osnovni simptomi su najprije visoka temperatura, malaksalost, bolovi u cijelom tijelu i onda se javljaju znakovi zatajenja bubrega”, objašnjava epidemiologinja Danijela Lakošeljac.

Uglavnom obolijevaju, kažu liječnici, mlađi ljudi. Kliničke slike hospitaliziranih idu od blagih do ozbiljnijih.

“Mi smo dosad hospitalizirali već tridesetak bolesnika s vrućicom povezanom s gubitkom funkcije bubrega koja je u nekoliko bolesnika zahtijevala dijalizu, a imali smo ozbiljnije komplikacije u jednog bolesnika koji je čak bio na respiratoru”, potvrdio je nefrolog Sanjin Rački.

Komentirajte prvi

New Report

Close