Pogrebnici protiv ulaska komunalaca u njihov posao

Autor: Poslovni.hr , 13. svibanj 2016. u 11:20
Foto: Slavko Midžor / Pixsell

Komunalci se ne bi smjeli baviti pogrebničkim gospodarskim djelatnostima.

Predsjednik Udruge pogrebnika Hrvatske Damir Sapanjoš zatražio je da se napokon počne provoditi Zakon o pogrebničkoj djelatnosti, te da se komunalne tvrtke maknu iz pogrebničke gospodarske djelatnosti.

“Tražimo da se Zakon provodi i da se poštuje. Komunalne tvrtke ne mogu obavljati gospodarsku djelatnost, a najmanje mogu obavljati pogrebničku djelatnost, a za što se njihovi direktori grčevito bore u svim institucijama. Ako te institucije poštuju zakone onda će se provesti Zakon o pogrebničkoj djelatnosti i komunalne tvrtke neće obavljati pogrebničku gospodarsku djelatnost”, istaknuo je Sapanjoš na konferenciji za novinare održabnoj u četvrtak.

Po Zakonu o pogrebničkoj djelatnosti posao pogrebnika je opremanje pokojnika, prodaja pogrebne opreme, uređenje pokojnika i prijevoz od mjesta smrti do groblja ili krematorija.

Posao komunalnih tvrtki je preuzimanje pokojnika od pogrebnika i dalje protokolarni dio pogreba s ukopom.

“Petnaest godina smo se borili da se usvoji Zakon o pogrebničkoj djelatnosti. Taj Zakon je u travnju 2015. stupio na snagu, a za poduzetnike je bila godina dana prilagodbe. Završna stavka bila je polaganje ispita i dobili smo zvanje pogrebnika”, kaže Sapanjoš.

Istaknuo je kako su im se “na prijevaru uključili i komunalci i tražili rješenja, koja su oni mogli dobiti tek nakon položenog ispita. Ta rješenja koja su dobili komunalci za obavljanje pogrebničke djelatnosti trebaju se povući”.

Komentirajte prvi

New Report

Close